Het herkennen en reduceren van stress bij uw medewerkers
Hoe herkent u stress bij uw medewerkers en hoe kunt u er samen voor zorgen dat een burn-out voorkomen wordt?
onze kennisuw groei
Ziekteverzuim, hoog op de HR-agenda
Het HR-thema verzuim staat de laatste jaren steeds hoger op de agenda van organisaties. Ziekteverzuim blijft een punt van aandacht aangezien de afgelopen jaren een stijgende lijn te zien is in verzuimcijfers. Eén van de grootste oorzaken van langdurig verzuim is de burn-out, tegenwoordig ook wel ‘volksziekte nummer 1 genoemd’. Hoe herkent u signalen van stress bij uw medewerkers? En hoe gaat u hier preventief mee aan de slag?
onze projecten uw succes
Langdurige stress kan leiden tot een burn-out
Het ontstaan van een burn-out heeft meestal te maken met langdurige stress en de mate van mentale veerkracht van iemand. Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Of je over een lage of hoge veerkracht beschikt is voor het grootste deel genetisch bepaalt. Een medewerker met een hoge veerkracht, kan beter omgaan met tegenslagen dan iemand met een lage veerkracht. Het betekent echter niet dat iemand met een hoge mentale veerkracht minder snel kampt met een burn-out. Vaak zijn de verschijnselen bij hen juist heftiger, omdat zij zich langdurig tot het uiterste drijven. Het is dan ook essentieel om te weten waar stress vandaan komt en hoe u tijdig een burn-out kunt herkennen.
Druk, druk, druk
In de oertijd was stress een middel om onze overlevingskansen te vergroten. Stress geeft een grote hoeveelheid adrenaline en cortisol vrij, wat ons lichaam voorbereid op vechten of vluchten. De hartslag gaat omhoog, de ademhaling versnelt, de spierspanning neemt toe, de bloeddruk stijgt en de spijsvertering stopt. Er gebeurt op zo’n moment veel in het lichaam. U kunt zich voorstellen dat constante stress symptomen niet bevorderlijk zijn voor zowel het mentale als fysieke gestel.
In de moderne tijd ervaren we nog steeds stress, niet meer omdat we moeten vechten of vluchten om te overleven, maar omdat het leven sneller en sneller gaat. Stress wordt aangewakkerd door verschillende factoren. Hieronder benoemen we een aantal van die factoren. Door een langdurige blootstelling aan stress en het op de proef stellen van de mentale veerkracht, wordt de kans op een burn-out vergroot.
Herken vroegtijdig een burn-out
Nu we inzichtelijk hebben wat stress doet, op welke momenten stress de kop opsteekt en welke medewerkers hier gevoeliger voor zijn, is het goed om te kijken naar de kenmerken van langdurige stress. Indien u de volgende symptonen herkent bij uw medewerkers, ga dan preventief het gesprek aan:
- Klagen over vermoeidheid, niet alleen fysiek maar ook psychisch;
- Een periode van veel kortdurend verzuim;
- Slechter kunnen plannen en presteren door een laag concentratievermogen en slechter geheugen;
- Door inflexibiliteit kan een medewerker een enorme weerstand voelen tegen veranderingen;
- Gedragsverandering welke zichtbaar wordt door overwerken, pauzes overslaan en minder snel sociaal contact zoeken;
- Lagere betrokkenheid bij het werk en de organisatie;
- Woede, verdriet, paniekaanvallen en depressieve klachten.[1]
Tips tegen stress
- Eet rood vlees, dit bevat Acetyl-L-Carnitine wat een positieve invloed heeft op de bescherming van de hersenen;
- Beweeg! Stress zit niet alleen in het hoofd, maar ook in het lichaam. Beweging zet spieren in spanning en bij rust in ontspanning. Het gevolg is dat u zowel fysiek als mentaal ontspannen bent en rust ervaart;
- Zorg voor ontspanning en doe iets wat u écht leuk vindt. Verplicht uzelf niet om een boek te lezen, terwijl u daar geen energie uit haalt;
- Tot slot, onthouding van middelengebruik. Laat dat drankje aan het einde van de week eens staan. Het beschadigt de hersenen alleen maar meer.
onze kennis uw groei
Werknemer in eigen regie
Eén op de zeven medewerkers vindt dat de organisatie te weinig doet aan een goede werk-privé balans. Hoe kunt u hier als organisatie op inspelen en tijdig een burn-out herkennen?
Ga altijd het gesprek aan met een medewerker als je het vermoeden hebt dat een burn-out op de loer ligt. Vanzelfsprekend kunt u er zelf niet alleen voor zorgen dat een medewerker niet burned-out raakt. Een medewerker moet hier zelf de regie in nemen. U kunt handvatten aanreiken, maar vervolgens ligt het accepteren van de hulp en het erkennen van de situatie bij de medewerker zelf.
Om ervoor te zorgen dat de medewerker ook regie leert te nemen, is het essentieel om een actiegericht plan op te stellen voor de organisatie, wat uiteindelijk zal leiden tot een grotere mentale veerkracht van de medewerkers. Dit helpt niet alleen om overbelasting en burn-outs te voorkomen, maar vergroot ook het werkplezier en de productiviteit van uw medewerkers.
REEF biedt persoonlijke begeleiding aan uw medewerkers en richt zich daarbij op de vitaliteit en mentale en fysieke fitheid. Benieuwd hoe u de mentale veerkracht van medewerkers vergroot? Lees dan verder.
Lees meerBekijk meer vakkennis

Vitaliteit op de werkvloer - een leuk en gezond leven volgens het SLOW-down model
Lees meer

Checklist: Aan de slag met hybride werken
Lees meer

Hybride werken: het nieuwe normaal?
Lees meer

Replay webinar: Zorg voor maatwerk binnen de Participatiewet
Lees meer

Replay webinar: Optimaal verbonden personeel via Experience Economy
Lees meer

De bouwstenen voor een sterk vitaliteitsbeleid
Lees meer

Vijf tips om Blue Monday (en de wintermaanden) door te komen
Lees meer

Infographic: ontdek de succesfactoren voor uw onboarding
Lees meer
Meer informatie
Heeft u vragen over dit bericht of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Ingrid Oerlemans.
Ingrid Oerlemans
teammanager Personeel en Organisatie, Finance and Control