REEF geeft raad nieuwsbrief

In onze maandelijkse nieuwsbrief deelt Marlou Savelkoul, onze bedrijfsjurist, het laatste juridische nieuws, nuttige tips en content.

onze kennis uw groei

onze mensen uw resultaat

Maak kennis met onze nieuwe collega: Daphne Derks

''Graag stel ik mezelf voor als stagiaire van team REEF geeft raad! Mijn naam is Daphne Derks, ik studeer HBO-Rechten en ben sinds september afstudeerstagiaire bij REEF. Na mijn huidige studie heb ik de ambitie om door te studeren aan Tilburg Universiteit en daar mijn master te behalen. Tijdens deze stage hoop ik veel te leren, bij te dragen aan de successen van REEF geeft raad én natuurlijk mijn bachelor te behalen.'', aldus Daphne.

Stuur een e-mail

Zekerheid in een coronatijdperk?

Sinds de komst van het coronavirus heeft u als werkgever te maken met voortdurende wijzigingen van maatregelen en richtlijnen. Van anderhalve meter tot de mondkapjesplicht, u moest overal op inspelen. Hoe kunt u dit als werkgever ondervangen? Simpel, door te zorgen voor duidelijke en corona-proof documenten binnen de organisatie.

Bij REEF geeft raad krijgen wij veel juridische vragen omtrent corona. De vragen met betrekking tot vaccineren en hoe hiermee om te gaan op de werkvloer, kwamen deze maand veelvuldig aan bod. Bijvoorbeeld of een werkgever aan een werknemer mag vragen of deze gevaccineerd is. Of hoe de organisatie om kan gaan met quarantaine of isolatie bij wel en niet-gevaccineerde werknemers. Ons antwoord? De werkgever mag een werknemer alleen vragen of deze gevaccineerd is als hierbij een duidelijk doel vooraf is vastgesteld. Bijvoorbeeld als u een duidelijk plan heeft hoe u vanuit de organisatie wil handelen indien een werknemer niet gevaccineerd is. Het lastige is dat een werknemer niet verplicht is om antwoord te geven en dat wanneer een werknemer wel antwoord geeft, dit antwoord niet vastgelegd, verwerkt of gecommuniceerd mag worden. Vaccinatie is geen wettelijke verplichting en blijft nog altijd een vrije keuze. Ons advies is dan ook om deze vragen alleen te stellen als dit echt nodig is én het doel vooraf duidelijk is vastgesteld.

Is uw personeelshandboek en arbeidscontract corona-proof en actueel? Dit zorgt voor duidelijkheid bij uw personeel te geven dat regels omtrent corona, zoals loondoorbetaling bij quarantaine of isolatie of veiligheidsmaatregelen, goed worden vastgelegd.

U kunt vrijblijvend uw documenten naar ons toe sturen, dan controleren wij of u alles op orde hebt en kunnen wij eventueel uw stukken corona-proof maken. Interesse? Volg dan de onderstaande button.

Neem contact op

Wetsvoorstel eerlijke huur

Vijf jaar geleden zat de woningmarkt nog in een diepe recessie en waren de huizenprijzen flink gedaald. Op dit moment is het tegenovergestelde aan de hand, dat de woningmarkt namelijk oververhit is. Hierdoor dreigt een kloof te ontstaan tussen rijk en arm, jong en oud. Om dit te voorkomen, kwam Smeulders (Groen Links) net voordat hij na de Tweede Kamer verkiezingen afscheid moest nemen, met een initiatiefwetvoorstel. Het wetsvoorstel stelt een wijziging voor in het woningwaarderingsstelsel. Het woningwaarderingsstelsel (WWS) houdt op dit moment in dat verhuurders punten kunnen toekennen aan de kwaliteit van een woning. Deze punten zijn gekoppeld aan de maximale huurprijs die gevraagd mag worden voor een sociale huurwoning. De punten worden berekend op basis van o.a. woonoppervlakte, aantal verwarmde ruimtes, aanwezige voorzieningen, aanwezigheid van een buitenruimte.

Op dit moment is het woningwaarderingsstelsel voor verhuurders van geliberaliseerde woningen, enkel een advies. Het wetsvoorstel wil dat alle woningen tot 250 punten zich ook moeten houden aan dit stelsel. Op 1 juli 2020 stonden woningen voor 250 punten gelijk aan een huurprijs van € 1.332,51. Ook wil Smeulders vanwege de stijgingen van de WOZ waarde, dat deze niet meer meetelt voor het puntensysteem. Het wetsvoorstel zal alleen gaan gelden voor nieuwe huurcontracten. Huurcontracten die voor inwerkingtreding zijn overeengekomen, zullen dus niet te worden aangepast zodat de juridische houdbaarheid niet wordt opengebroken.

Voor nu zal gewacht moeten worden op een advies van de Raad van State. Wij houden u uiteraard op de hoogte!

Meer informatie

Neem contact op met Marlou Savelkoul voor de mogelijkheden binnen uw organisatie.