REEF geeft raad nieuwsbrief

In onze maandelijkse nieuwsbrief deelt Marlou Savelkoul, onze bedrijfsjurist, het laatste juridische nieuws, nuttige tips en content.

onze kennis uw groei

 

De beste wensen!

Namens team REEF geeft raad wensen wij u een gezond en succesvol 2022 toe.

onze kennis uw groei

Wetswijzigingen in 2022, wat gaat er veranderen?

Traditiegetrouw brengt een nieuw jaar een aantal wetswijzigingen met zich mee. Wij zullen hier enkele arbeidsrechtelijke wetswijzigingen bespreken die wellicht van invloed kunnen zijn op uw bedrijfsvoering.

Veranderingen per 1 januari 2022:

  • Medezeggenschap: de termijnen voor actief en passief kiesrecht worden aangepast. Een werknemer mag na drie maanden stemmen en zich verkiesbaar stellen en een uitzendkracht bouwt na 15 maanden al medezeggenschapsrechten op en krijgt na 18 maanden passief en actief kiesrecht.  
  • Thuiswerkvergoeding: een werkgever mag een onbelaste thuiswerkvergoeding van € 2,- per dag verstrekken voor de dagen dat wordt thuisgewerkt. Op die dag mag de werkgever niet ook een reiskostenvergoeding uitkeren. Het is belangrijk om de vergoedingen per dag administratief goed in te regelen of met een vaste reiskosten- en thuiswerkvergoeding te werken, die met de praktijk overeenkomt.
  • Einde onbelaste reiskostenvergoeding bij thuiswerken: vaste reiskostenvergoedingen mogen niet meer onbelast worden uitgekeerd. Dit is alleen mogelijk op de dagen dat werknemer daadwerkelijk naar kantoor komt.
  • Werkkostenregeling: de tijdelijke verhoging vrije ruimte vervalt. De vrije ruimte zal weer 1,7% bedragen.
  • Wettelijk minimumloon: het minimumloon is verhoogd. De bedragen voor 2022 zijn hier te vinden.
  • Transitievergoeding: de maximale transitievergoeding bedraagt € 86.000,-.
  • STAP-budget: de fiscale aftrek van scholingskosten voor werknemers wordt vervangen door het STAP-budget. Dit is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werknemers en werkzoekenden. Per jaar mag een persoon € 1.000,- inzetten voor opleidingen, cursussen en trainingen.  De aanvragen en betalingen worden beheerd en uitgevoerd door het UWV.
  • Rookruimtes: alle rookruimtes op de werkvloer zijn verboden.
  • De Inspectie SWZ heet de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Verandering per 2 augustus 2022:

  • Ouderschapsverlof: het is voor werknemers mogelijk 9 weken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Vanuit het UWV krijgen werknemers dan 50% van het (maximaal) dagloon doorbetaald. Dit kan alleen in het eerste levensjaar van het kind. De uitkering wordt door werkgever aangevraagd. Let dus op dat het juiste bedrag wordt doorbetaald aan werknemer en niet 50% van het daadwerkelijke loon.

Heeft u vragen over wetswijzigingen of wilt u laten controleren of er voor u iets verandert? Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Contact

Vraag van de maand

Deze maand lichten wij een vraag van een woningcorporatie uit. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Als woningeigenaar ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder om de rookmelders in de woning aan te brengen. Maar wat nu als de huurder niet mee wil werken aan deze werkzaamheden?

Het aanbrengen van de rookmelders kan worden gezien als zogenoemde ‘dringende werkzaamheden’, omdat de werkzaamheden gebaseerd zijn op een wettelijke verplichting. Dit heeft als gevolg dat de huurder de werkzaamheden zal moeten gedogen. Daarnaast is de huurder ook op basis van goed huurderschap gehouden een dergelijke kleine wijziging aan het gehuurde te accepteren. Werkt de huurder, als dit kenbaar is gemaakt, nog steeds niet mee? Dan kunt u als verhuurder naar de rechter stappen. Tip: begin op tijd met de werkzaamheden omtrent de verplichte rookmelders, zo kunt u voor de termijn zorgen dat u aan uw verplichtingen als verhuurder voldoet.

Meer informatie

Neem contact op met Marlou Savelkoul voor de mogelijkheden binnen uw organisatie.