REEF geeft raad nieuwsbrief

In onze maandelijkse nieuwsbrief deelt Marlou Savelkoul, onze bedrijfsjurist, het laatste juridische nieuws, nuttige tips en content.

onze kennis uw groei

Onrechtmatige concurrentie ondanks ontbreken concurrentiebeding?

Als er geen concurrentie-, relatie- of anti-ronselbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, is dit dan een vrijbrief voor de werknemer om bijvoorbeeld klanten van de (oud-) werkgever over te nemen of voor een concurrent te gaan werken? Hierbij dient beoordeeld te worden of de werknemer de grenzen van maatschappelijke zorgvuldigheid heeft overschreden. De hoofdregel hiervoor is gelegen in een uitspraak van de Hoge Raad uit 1955. Er is sprake van onrechtmatige concurrentie als: ”Het stelselmatig en substantieel afbreken van het duurzame bedrijfsdebiet van de gewezen werkgever met gebruikmaking van kennis en gegevens die de ex-werknemer bij de voormalige werkgever vertrouwelijk heeft verkregen.”

De feiten en omstandigheden dienen hierbij zo duidelijk mogelijk aanwezig te zijn dat aan alle vereisten wordt voldaan, wil onrechtmatige concurrentie door de voormalig werknemer worden aangenomen.

Een werkgever zou in een kort geding een verbod op het verrichten van de concurrerende activiteiten vorderen. Het risico hier is gelegen in de bewijslast, deze ligt bij de werkgever want wie stelt die bewijst. Deze vorderingen worden niet snel toegewezen omdat het voor de voormalig werkgever dermate moeilijk is om naar de feiten en omstandigheden te bewijzen. Wilt u als werkgever dus uw bedrijfsdebiet beschermen? Dan is het raadzaam om in uw arbeidsovereenkomsten een non-concurrentiebeding op te nemen.

Vraag van de maand

Nu de feestdagen voor de deur staan, worden kerstpakketten in grote aantallen verstuurd. In dit thema kregen wij deze maand de vraag of deze pakketten via een extern bedrijf besteld en verstuurd kunnen worden. Er moeten in dit geval namelijk persoonsgegevens verstrekt worden zoals de NAW-gegevens. Mag dit eigenlijk wel?

Werknemers hebben hun NAW-gegevens verstrekt ter uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Een kerstpakket versturen is eigenlijk geen onderdeel van deze overeenkomst, al zullen de meeste werknemers in de praktijk geen moeite hebben met het ontvangen van een kerstpakket. Om dit praktisch op te lossen kan deze verwerking genoteerd worden in het verwerkingsregister, zodat de persoonsgegevens toch gebruikt kunnen worden voor het versturen van kerstpakketten. U zult voor het versturen van de pakketten dan als verwerkingsverantwoordelijke de persoonsgegevens doorsturen naar de verwerker, in dit geval de externe partij. Er is dan een verwerkersovereenkomst vereist. De verwerker mag dan enkel de gegevens verwerken om het doel van de verwerkingsverantwoordelijke te bewerkstelligen. Het externe bedrijf mag dus niet zelf bepalen wat zij met deze gegevens doen.

Wilt u ook advies over de AVG of wilt u een verwerkersovereenkomst laten opstellen? Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Contact

Wist-je-datje

De Japanse duizendknoop lijkt een onschuldig plantje maar kan veel schade aanrichten. De plant is in staat om door asfalt en funderingen te groeien. Nu u als verhuurder een verplichting heeft om gebreken aan de woning te verhelpen, is het van belang dat u er vroeg bij bent. Neem dus bij regelmaat een kijkje en voorkom dat de schade uit de hand loopt.

Neem voor vragen of meer informatie contact op met ons via de onderstaande informatie.

Meer informatie

Neem contact op met Marlou Savelkoul voor de mogelijkheden binnen uw organisatie.