Vijf tips om Blue Monday (en de wintermaanden) door te komen

onze kennis uw groei

De derde maandag van januari is volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar. Maar er is hoop. HR-adviseur en REEF-projectspecialist Dirk Lathouwers deelt vijf tips om deze dag – en de andere dagen dat je misschien niet helemaal lekker in je vel zit – door te komen.

HR-adviseur

Dirk Lathouwers

Senior HR-adviseur Dirk heeft zijn HR ervaring voornamelijk opgebouwd binnen de (gemeentelijke) overheid en zorg. De afgelopen 8 jaar heeft hij bij verschillende opdrachtgevers projecten afgerond in verschillende rollen.

 

1. Pak een extra uur slaap

Te weinig slaap zorgt voor minder energie, wat een belangrijke oorzaak is van niet goed in je vel zitten. Daarnaast zijn fitte professionals de meest productieve professionals. 

2. Bereid een goede, voedzame lunch voor en neem tijd voor jouw lunchpauze

Heb je een uitdagende dag voor de boeg? Dan kun je altijd nog uitkijken naar een lekkere lunch in je pauze. Maak thuis bijvoorbeeld een gezonde salade en pak net iets meer uit dan je normaal gesproken doet. Daarnaast is het belangrijk om een moment van ongeveer 30 minuten even uit het werk te stappen en met andere onderdelen van de dag bezig te zijn. Dit kan leiden tot een bevordering van de productiviteit.

3. Zoek contact met je collega's

Als je op Blue Monday aan het werk gaat, neem dan even de tijd om met je collega’s een praatje te maken. (Video)bel ze en vraag naar hun weekend, heb het niet altijd over werk. De interactie helpt om jouw dag (en die van je collega’s) goed te beginnen en uiteindelijk jouw humeur te verbeteren.

4. Maak een positief dagboek

Focus op de dingen die goed gaan. Benoem bijvoorbeeld drie dingen die goed gingen en voor een positief gevoel hebben gezorgd. Dit wordt ook wel de ‘self fulfilling prophecy’ genoemd. Als je tegen jezelf zegt dat Blue Monday een zware dag wordt dan is de kans groter dat dit waarschijnlijk ook gaat gebeuren. In plaats daarvan kun je tegen jezelf zeggen dat je van maandag een geweldige (werk)dag gaat maken.

5. Beweeg ieder uur een paar minuten

Hang een briefje op de pc of zet de wekker. Loop een paar trappen op en af, ga koffie halen of doe wat rek- en strekoefeningen. Hierdoor komt er endorfine vrij en voel je je dus automatisch beter.

Bonustip

Haal je onvoldoende energie uit je huidige baan? Bekijk dan onze uiteenlopende projecten en vacatures.

Bekijk alle vacatures en projecten

Onze vacatures en projecten

HR medewerker

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 2500 - € 3500
Jij bent DE verbindende HR professional die graag diverse HR vraakstukken aanvliegt

HR recruiter

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 2500 - € 4000
Met jouw kennis en expertise weet jij op een creatieve manier de juiste kandidaat te vinden voor onze opdrachtgevers.

HR Business Partner

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 4000 - € 5000
Krijg jij ook nooit genoeg van HR projecten en wil je dolgraag de analytische bril opzetten om processen te verbeteren?

HR Adviseur

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 3000 - € 4000
Jij bent DE HR verbinder tussen de medewerker en het management.

Meer informatie

Heeft u vragen over werken bij REEF of bent u benieuwd wat REEF Personeel en Organisatie voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op met Ingrid Oerlemans.

Ingrid Oerlemans
teammanager Personeel en Organisatie, Finance and Control