REEF geeft raad nieuwsbrief
Dit zijn wij, team REEF geeft raad, wij binden, wij boeien en geven iedere maand kennis op juridisch advies met nuttige tips en content.
onze kennis uw groei
Nieuw gezicht
Ik ben Daniek Weijers, geboren en getogen in Veldhoven en sinds 1 juli werkzaam als jurist bij REEF geeft raad. Een aantal van jullie hebben mijn naam en/of gezicht misschien al wel voorbij zien komen de afgelopen weken. Ik heb Rechtsgeleerdheid gestudeerd aan de universiteit van Tilburg en hier ook het honors program van Tilburg Law School met succes kunnen afronden. Tijdens mijn studie heb ik ervaring opgedaan in het juridisch werkveld als juridisch secretaresse bij een advocatenkantoor. Na mijn studie ben ik bij hetzelfde advocatenkantoor gestart als jurist. Inmiddels ben ik geswitcht naar REEF. Neem gerust contact met mij op als ik je ergens bij kan helpen!
Wie registreert de door werknemer opgenomen vakantiedagen?
Het bijhouden van de verlofregistratie is belangrijk om binnen het bedrijf het overzicht te kunnen behouden over het aantal dagen verlof waar elke werknemer recht op heeft. Een groot aantal bedrijven hanteren een verlofsysteem waarbij werknemers zelf hun vakanties registreren. Vaak gaat dit goed, maar wat nou als een werknemer zijn vakantiedagen (on)bewust niet in het verlofsysteem heeft geregistreerd?
Wat zegt de rechtspraak over het niet registreren van vakantiedagen?
Onlangs heeft een rechter zich over deze vraag gebogen. De situatie was als volgt. Een werknemer had in 2021 en 2022 van meerdere vakanties genoten zonder de vakantiedagen te registreren in het verlofsysteem. Nadat werkgever werknemer hierop heeft aangesproken, geeft werknemer aan dat de opgenomen vakantiedagen in 2021 niet geregistreerd hoeven te worden omdat werknemer in die periode overuren heeft gemaakt. De uren die werknemer niet geregistreerd heeft in verband met zijn vakantie vormen volgens hem ‘een bescheiden compensatie’ voor de in 2021 gemaakte overuren.
Werkgever was het hier niet mee eens en heeft de rechter verzocht de arbeidsovereenkomst met werknemer te ontbinden vanwege verwijtbaar handelen. De rechter heeft werkgever in het gelijk gesteld en oordeelde dat de handelwijze van werknemer ontoelaatbaar en gezagsondermijnend was. Reden waarom de arbeidsovereenkomst beëindigd kon worden.
Werknemer was het hier uiteraard niet mee eens en is tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep gegaan. Het hof bevestigt dat het handelen van werknemer verwijtbaar is. Werknemer heeft zijn verlofuren niet in het verlofsysteem geregistreerd, maar wel van vakantie genoten en vervolgens nog aan werkgever gevraagd om openstaande vakantiedagen uit te betalen. Het hof komt tot het oordeel dat werknemer onvoldoende heeft bewezen dat hij de door hem gestelde overuren ook daadwerkelijk heeft gemaakt. Ondanks verzoeken van de werkgever om de opgenomen vakantiedagen uit 2021 en 2022 alsnog te registreren in het verlofsysteem, heeft werknemer dit nagelaten. Op dit verzoek van de werkgever heeft werknemer gereageerd met de vraag of hij zijn openstaande vakantie-uren uitbetaald kon krijgen. Het gedrag van de werknemer kan hem worden aangerekend.
Wist je dat wij ook kennissessies verzorgen
Op maandag 26 augustus heeft Sara Mentink namens REEF geeft raad voor een van haar klanten een kennissessie actualiteiten in het arbeidsrecht gegeven, hierbij is zij onder andere ingegaan op nieuwe wetgeving rondom ZZP’ers, jurisprudentie over de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden, en andere elementen die de klant waardevol vond.
Iedere kennissessie wordt aangepast naar de wensen van de klant zodat deze het gewenste resultaat ontvangt
Geïnteresseerd in een mogelijke kennissessie. Neem dan contact met ons op!