REEF geeft raad nieuwsbrief
Dit zijn wij, team REEF geeft raad, wij binden, wij boeien en geven iedere maand kennis op juridisch advies met nuttige tips en content.
onze kennis uw groei
Arbeidsovereenkomst beëindigen wegens een verstoorde arbeidsrelatie
Het kan voorkomen dat er onenigheid bestaat op de werkvloer tussen werknemer en werkgever. Deze situatie is natuurlijk onwenselijk en dient zo snel mogelijk te worden opgelost. Maar wat nou als je hier onderling niet uitkomt? Kan je als werkgever dan zomaar van deze werknemer af? En wat nou als het onenigheid betreft tussen werknemers onderling?
De bovengeschetste situatie kan worden gekwalificeerd als een verstoorde arbeidsrelatie. De arbeidsovereenkomst kan op grond van de wet op verzoek van de werkgever door de kantonrechter worden ontbonden wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Voordat gesproken kan worden van een verstoorde arbeidsrelatie is het van belang dat de verstoring ernstig en duurzaam is. Daarnaast is het van belang dat de verstoorde arbeidsrelatie niet voortvloeit uit het gedrag van de werkgever.
Dit betekent dat de verstoring al langere tijd aanwezig moet zijn en er verschillende herstelpogingen zijn gedaan zonder resultaat. Bij herstelpogingen kan gedacht worden aan coaching of een mediationtraject bijvoorbeeld. Voordat een verzoek tot ontbinding bij de kantonrechter kans van slagen heeft moet je als werkgever kunnen aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om de arbeidsrelatie te herstellen, althans te verbeteren.
Betekent dit dat de verstoring altijd duurzaam moet zijn? Nee. De rechtspraak leert een korte verstoring ook voldoende gronden kan bieden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Het dient dan te gaan om een verstoring die zeer ernstig is, zo ernstig dat de arbeidsrelatie niet meer hersteld kan worden.
Ontbinding arbeidsovereenkomst zonder mediationtraject?
De rechtspraak van de afgelopen jaren laat zien dat wanneer aan de rechter wordt verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een verstoorde arbeidsrelatie, de rechter veel waarde toekent aan het doorlopen van een mediationtraject. Verzoeken tot ontbinding worden dan ook regelmatig afgewezen omdat er geen mediation had plaatsgevonden.
Onlangs boog de rechter zich opnieuw over dit vraagstuk. Het volgende was het geval.
Het betrof een verstoorde arbeidsrelatie tussen werknemers onderling waarvan de verstoring doorwerkte in de arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer. Deze situatie kan ook een verstoorde arbeidsrelatie opleveren. In dit geval stuurde een werknemer nare berichten aan collega’s als gevolg van discriminatie en pestgedrag op de werkvloer. Nadat de betreffende collega’s bij de werkgever hadden aangegeven zich onveilig te voelen op de werkvloer vanwege de aan hen toegestuurde nare berichten, heeft de werkgever zich ingespannen door het doorlopen van een mediationtraject. Omdat dit mediationtraject niet tot het gewenste resultaat heeft mogen leiden, heeft de werkgever verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een verstoorde arbeidsrelatie. De rechter is uiteindelijk meegegaan in het verzoek van de werkgever, mede gelet op het feit dat er mediation had plaatsgevonden.
De recente rechtspraak laat daarom weer zien dat het doorlopen van een mediationtraject vrijwel noodzakelijk kan worden geacht bij een ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsrelatie.
Kennis opdoen
Op 17 oktober aanstaande vindt de volgende REEF-deelt-kennisbijeenkomst plaats. Hier wordt een kennissessie gegeven over mantelzorg waarbij informatie wordt gedeeld over de impact van mantelzorg op werk en organisaties, de mogelijkheden voor werknemers die mantelzorger zijn en hoe organisaties mantelzorgers op de juiste manier kunnen ondersteunen.
Sara Mentink zal tijdens deze kennissessie ook aandacht besteden aan de juridische aspecten die komen kijken bij mantelzorg.
Aanmelden voor deze kennissessie is gratis en kan je hier doen.