REEF geeft raad nieuwsbrief
Dit zijn wij, team REEF geeft raad, wij binden, wij boeien en geven iedere maand kennis op juridisch advies met nuttige tips en content.
onze kennis uw groei
Snotterende werknemers, check of de ziekteperiodes samengesteld kunnen worden.
Op dit moment lijkt het wel alsof heel Nederland ziek is. Iedereen loopt te snotteren en is ziek. Het kan voorkomen dat werknemers zich vaker ziekmelden in deze periode. In dit artikel leggen wij uit hoe u hiermee om moet gaan!
Zieke werknemers hebben vanaf de ziekmelding recht op 104 weken, ook wel twee jaar (!),loondoorbetaling en zijn beschermd tegen een ontslag. Als werkgever zijnde is dit natuurlijk niet wenselijk en hoopt u zo snel mogelijk door deze (lange) periode heen te komen.
Maar hoe zit dit als een werknemer beter is en vervolgens opnieuw ziek wordt? In beginsel geldt dat tussen de twee ziekmeldingen de werknemer ten minste vier weken zijn eigen werk moet hebben verricht. Als dit het geval is, dan begint vanaf de dag van de latere ziekmelding een nieuwe termijn van twee jaar te lopen.
Daarbij is het natuurlijk wel van belang om te bepalen op welke dag de werknemer beter is. Hier heeft het gerechtshof recent een uitspraak over gedaan. Stelt u voor, werknemer is volgens de bedrijfsarts hersteld vanaf 1 november. Werknemer verricht pas, vanwege rooster technische redenen, op 18 november werkzaamheden. Vervolgens valt werknemer op 1 december weer uit. Moet dan 1 november of 18 november worden aangehouden als datum betermelding? Het hof stelt het eerste! Er moet in dit geval gekeken worden naar de dag van de betermelding en niet naar de eerste dag van het verrichten van de werkzaamheden. Hier kan dus een verschil tussen zitten.
Dreigt er een lange ziekmelding? Meld dit zo spoedig mogelijk bij ons zodat wij met u mee kunnen kijken dat alles in goede banen wordt geleid!
Kijk met mijn case meeVraag van de maand
Waar moet de verhuurder opletten bij huisbewaarderschap?
Stelt u het volgende voor. Uw huurder geeft aan één jaar lang op rondreis te gaan over de wereld. Na dit jaar wil huurder graag terugkeren in zijn woning. Daarom heeft huurder voor de tussenliggende periode iemand gevonden die tijdelijk op de woning zal passen. Deze persoon wordt een huisbewaarder genoemd. De huisbewaarder zal huur aan huurder betalen, en de huurder zal de huur blijven betalen aan u als verhuurder. Maar hoe kunt u dit juridisch gezien het beste regelen?
Uit de rechtspraak blijkt dat het hierbij van belang is om een drie partijen overeenkomst te sluiten. In deze overeenkomst kunnen dan afspraken worden vastgelegd waarmee onder andere kan worden uitgesloten dat de huisbewaarder aanspraak maakt op huurbescherming. Spreek je namelijk niks af, dan loop je als verhuurder het risico dat er sprake is van onderhuur en de huisbewaarder wel aanspraak kan maken op deze huurbescherming. Dit kan uitlopen tot een lang proces en is natuurlijk onwenselijk.
Ons advies is dus om met klem een drie partijen overeenkomst te sluiten met uw huurder en huisbewaarder. Heeft u hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op door middel van onderstaande button.
Ja, ondersteun mij met de overeenkomstHeeft u een vraag?
Denk u bij het lezen nu, ik heb ook een brandende vraag! Geef deze aan ons door en wie weet behandelen wij uw vraag als volgende vraag van de maand.
Ik heb de vraag van de maand!