REEF geeft raad nieuwsbrief

Dit zijn wij, team REEF geeft raad, wij binden, wij boeien en geven iedere maand kennis op juridisch advies met nuttige tips en content.

onze kennis uw groei

De wettelijke veranderingen van 2024 in kaart gebracht!
Het nieuwe jaar is van start, de oliebollen zijn op en de glazen champagne zijn leeg. Wij wensen iedereen de beste wensen voor 2024 toe en hopen samen mooie successen te gaan behalen. Een jaarwisseling brengt op juridisch gebied altijd veel veranderingen met zich mee. De belangrijkste, met name arbeidsrechtelijke wijzigingen, hebben wij voor jullie op een rijtje gezet. Lees hieronder mee….

1.    Het wettelijk minimumloon
Per 1 januari stijgt het wettelijk minimumloon met 3,75%. Daarnaast zal het minimumloon voortaan per uur worden uitgedrukt, voorheen was dit alleen per maand. Het wettelijk minimumloon bedraagt €13,27 per uur bij een fulltime baan vanaf de leeftijd van 21 jaar. Voor jongere werknemers gelden aangepaste bedragen.

2.    Werkkostenregeling (WKR)
In 2023 werd de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling verhoogd naar 3%. In 2024 is deze weer naar benden gebracht tot 1,92% bij een loonsom van €400.000.

3.    Reiskostenvergoeding
De belastingvrije reiskostenvergoeding stijgt van €0,21 naar €0,23 per kilometer.

4.    Thuiswerkvergoeding
De belastingvrije thuiswerkvergoeding gaat omhoog van €2,15 naar €2,35 per dag.

5.    Transitievergoeding
De maximale transitievergoeding wordt naar verwachting verhoogd tot €94.000, of tot maximaal 1 jaarsalaris wanneer deze hoger is dan €400.000.

6.    Vrijwilligersvergoeding
De vrijwilligersvergoeding stijgt met ingang van 1 januari 2024 van €1.900 naar €2.100 per jaar en €210 per maand.

7.    STAP-budget
Ondanks dat dit mogelijk geen nieuws meer is, toch ter volledigheid. Het STAP-budget is per 1 januari 2024 gestopt. Wel kunnen ondernemingen nog gebruik maken van de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM).

8.    Pensioenopbouw
De Wet toekomst pensioenen is ingevoerd, hierdoor kunnen werknemers eerder toetreden tot een pensioenregeling. De ondergrens wordt namelijk aangepast van 21 naar 18 jaar.

9.    Einde modelovereenkomst vrije vervanging
Ook deze wijziging is eerder aangekondigd, de Belastingdienst heeft per 1 januari 2024 de goedkeuring voor de modelovereenkomst vrije vervanging ingetrokken.

Naast deze (definitieve) wijzigingen, staan er nog een aantal voorgestelde wijzigingen op de planning voor 2024. Denk hierbij aan het wetsvoorstel ter bestrijding van schijnzelfstandigheid en de wijziging van de voorwaarden van het concurrentiebeding. Wanneer de wetten ingaan, houden wij u natuurlijk op de hoogte!

Meer weten over de wijzigingen in 2024?

Heeft u een vraag?

Denkt u bij het lezen: Ik heb ook een brandende vraag! Geef deze aan ons door en wie weet behandelen wij uw vraag als volgende vraag van de maand.

Ik heb de vraag van de maand!