REEF geeft raad nieuwsbrief

Dit zijn wij, team REEF geeft raad, wij binden, wij boeien en geven iedere maand kennis op juridisch advies met nuttige tips en content.

onze kennis uw groei

Werknemer of ZZP’er: schijnzelfstandigheid

ZZP’ers komen in iedere organisatie voor. Als een ZZP’er in werkelijkheid functioneert als werknemer bent je als werkgever wel loonheffingen, verzekeringen en vakantiegeld verschuldigd aan de ZZP’er (lees: werknemer). Ook heeft een ZZP’er die gekwalificeerd kan worden als werknemer arbeidsrechtelijke bescherming, bijvoorbeeld in geval van ontslag.

Op dit moment kun je als ondernemer het risico op schijnzelfstandigheid ondervangen door het sluiten van een modelovereenkomst van de Belastingdienst.

Om schijnzelfstandigheid te voorkomen wordt per 1 januari 2025 de in 2016 geïntroduceerde Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (hierna: Wet DBA) gehandhaafd door de Belastingdienst. Waarom gaat de Belastingdienst dit nu pas handhaven? Dit heeft alles te maken met het handhavingsmoratorium. Dit houdt namelijk in dat de Belastingdienst in beginsel niet handhaaft als er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst geen correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen loonheffingen oplegt aan de opdrachtgevers. Vanaf 1 januari 2025 zal dit anders zijn omdat het handhavingsmoratorium verloopt. Dit betekent dat de Belastingdienst mogelijk kan gaan handhaven op schijnzelfstandigheid.

Het is daarom belangrijk om de overeenkomsten met ZZP’ers voor 1 januari 2025 nog te reviewen en na te gaan of de overeenkomsten nog passend zijn bij de werkelijkheid.

Wetsvoorstel: Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR)

In het verlengde van het bovenstaande is er een wetvoorstel ingediend voor de nieuwe wet VBAR. De VBAR moet gaan verduidelijken wanneer een zelfstandige in werkelijkheid een werknemer is.

Op grond van het huidige voorstel kan een zelfstandige worden aangemerkt als werknemer wanneer deze werkinhoudelijk wordt aangestuurd door de opdrachtgever, of als deze werk doet dat ingebed  is in de organisatie van de opdrachtgever. Als aan deze twee criteria wordt voldaan moet geconcludeerd worden dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Dit wetsvoorstel wordt naar verwachting ingevoerd per 1 januari 2026. Ondanks dat dit nog even op zich laat wachten, is het raadzaam om jouw arbeidsrelaties met zelfstandigen voor 1 januari 2025 in kaart te brengen en te beoordelen of er sprake is van een zelfstandige of werknemer. Dit in verband met het oog op de handhaving die gaat plaatsvinden per 1 januari 2025 en dit wetsvoorstel dat naar verwachting één jaar later wordt ingevoerd.

Waar moet je op letten als werkgever bij het inhuren van een ZZP’er?

Om te beoordelen of er sprake is van schijnzelfstandigheid zal door de Belastingdienst gekeken worden naar de werkinhoudelijke aansturing maar ook de inbedding in de organisatie. Criteria wanneer hier sprake van is; zijn de afgelopen jaren voorgekomen uit de  rechtspraak. Dit betreffen onder andere:  

  • De wijze waarop de werktijden en/of werkzaamheden worden vastgesteld.
  • De mogelijkheid of het werk persoonlijk moet worden uitgevoerd of dat een vervanger volstaat.
  • De manier waarop het contract is gesloten.
  • De hoogte van de beloning, de wijze van vaststelling van de beloning, en de methode van uitbetaling.
  • De beoordeling of er een gezagsverhouding bestaat tussen de werkende en de opdrachtgever.
  • De mate van integratie van het werk en de werkende in de organisatie.
  • De vraag of de werkende een commercieel risico draagt.
  • De vraag of de werkende zich als ondernemer gedraagt of kan gedragen in het economisch verkeer.

Twijfel je als werkgever aan de kwalificering van jullie ingehuurde ZZP’ers? REEF geeft raad staat voor jou klaar om je te voorzien van juridisch advies omtrent schijnzelfstandigheid.

Twijfel over de kwalificering van ZZP’ers? Neem contact met ons op

Heb je een vraag?

Denk je bij het lezen: Ik heb ook een brandende vraag! Geef deze aan ons door op info@reefgeeftraad.nl en wie weet behandelen wij jouw vraag als volgende vraag van de maand.

Ik heb de vraag van de maand!