REEF geeft raad - Onterechte ziekmelding: wat zijn je rechten als werkgever?

In deze vraag van de maand bespreken we wat je als werkgever kunt doen bij een onterechte ziekmelding, welke rechten en plichten je hebt en hoe je voorkomt dat je onterecht loon doorbetaalt.

Onterechte ziekmelding: wat zijn je rechten als werkgever?

Een werknemer meldt zich ziek na een incident op de werkvloer. De leidinggevende twijfelt aan de juistheid van de ziekmelding en besluit de werknemer versneld op te roepen bij de bedrijfsarts. Die oordeelt: er is geen sprake van ziekte. Wat betekent dit voor jou als werkgever? Moet je alsnog loon doorbetalen? En wat als de werknemer weigert om weer aan het werk te gaan? In dit artikel leggen we uit wat je rechten en plichten zijn in deze situatie.

Geen arbeid, wel loon? Niet altijd!

De hoofdregel in het arbeidsrecht is: geen arbeid, wel loon, tenzij het niet verrichten van arbeid voor rekening van de werknemer dient te komen. Dit betekent dat een ziekmelding in principe voor rekening van de werkgever komt en het loon moet worden doorbetaald.

Echter, wanneer een werknemer zich ziekmeldt zonder geldige reden, ligt de verantwoordelijkheid bij de werknemer. In dat geval hoef je als werkgever geen loon te betalen, mits de bedrijfsarts heeft vastgesteld dat er geen sprake is van ziekte.

Werknemer niet ziek: wat nu?

Als de bedrijfsarts oordeelt dat de werknemer niet ziek is, zijn er voor de werknemer twee opties:

  • De werknemer verschijnt weer op het werk.
  • De werknemer neemt verlof op (vakantiedagen of onbetaald verlof).

Wanneer de werknemer niet komt opdagen en geen verlof opneemt, kan dit juridisch worden gezien als werkweigering. Dit heeft gevolgen voor de loondoorbetaling en mogelijk zelfs voor de verdere arbeidsrelatie.

Werkweigering: wat kun je doen als werkgever?

Werkweigering betekent dat een werknemer opzettelijk geen gehoor geeft aan een redelijke opdracht van de werkgever. Wanneer een werknemer weigert te werken terwijl hij volgens de bedrijfsarts arbeidsgeschikt is, mag je als werkgever het loon stopzetten. Dit geldt ook met terugwerkende kracht vanaf de dag van de ziekmelding.

Let op: voordat je overgaat tot looninhouding, is het belangrijk dat je de werknemer duidelijk informeert en waarschuwt. Een officiƫle schriftelijke waarschuwing is vaak een goede eerste stap.

Zorg voor een zorgvuldige aanpak

Twijfel je aan de geldigheid van een ziekmelding? Laat je goed adviseren over de juiste stappen en werkwijze. Naast het inschakelen van een bedrijfsarts is het essentieel om zorgvuldig te communiceren met de werknemer. Een verkeerde aanpak kan leiden tot juridische complicaties of onnodige conflicten.

Heb je een situatie waarin een werknemer mogelijk onterecht ziek is gemeld en wil je weten hoe je dit het beste aanpakt? Neem gerust contact met ons op voor juridisch advies!

Wil jij ook antwoord op een prangende vraag? Stuur je vraag in en wie weet behandelen we jouw casus de volgende keer!

Meer informatie?

Heb jij behoefte aan juridisch advies of wil je meer informatie? Neem dan contact op met:

Sara Mentink
Bedrijfsjurist