Het up-to-date houden van het Nationaal Wegenbestand

Het oppakken van GIS-gerelateerde werkzaamheden binnen het Nationaal Wegenbestand.

onze mensen uw resultaat

onze projecten uw succes

GIS-data intekenen

Kragten is een advies-, ontwerp- en ingenieursbureau en treedt op als dienstverlener op het gebied van de ontwikkeling, de inrichting en het beheer van zowel het stedelijke als het landelijke gebied. Hun visie: ‘samen creëren we een fijne samenleving’. Deze visie wordt al jaren versterkt door een nauw samenwerkingsverband tussen Kragten en REEF. Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat diverse REEF-projectspecialisten Kragten ondersteunen binnen diverse projecten.

Kragten kreeg de opdracht om een kwaliteitsverbetering te maken aan het NWB, het Nationaal Wegenbestand. Dit is een betrouwbaar, open databestand met alle openbare wegen in Nederland. Diensten die hier gebruik van maken, zijn onder andere de ambulance, de politie, Flitsmeister, gemeenten en geïnteresseerde particulieren. Ook Waterschappen, busmaatschappijen en de NS/ProRail bekijken deze kaarten. In 2017 moest er nog heel veel ingetekend worden in het NWB en al snel werd duidelijk dat Kragten kennis en ervaring miste op dit project.

Onze professional

Jorg Schröder

Kennis delen

Vanuit REEF is projectspecialist Jorg Schröder ingezet om GIS-gerelateerde werkzaamheden op te pakken, zoals het intekenen van lijnen en het opleveren van verschillende kaarten. Voorafgaand aan het project heeft Jorg een week lang training gehad om ‘feeling’ te krijgen met de verschillende softwarepakketten.

De aanpak

Er wordt veel gewerkt met programma’s zoals Excel en Esri GIS-pakket. Elke dag wordt er een veelvoud van straten ingetekend. Het kan zijn dat een straat nog mist, of dat er iets verandert met de straat (het wordt bijvoorbeeld een eenrichtingsverkeerstraat, er komt een nieuwbouwwijk of de eigenaar verandert). Alles wordt vastgelegd in Excellijsten, waardoor collega’s gegevens van elkaar kunnen controleren. De data die gebruikt wordt om de kaarten te tekenen, is afkomstig van onder andere gemeenten, satellieten en actuele luchtfotografie. Kragten heeft een slim assetmanagementsysteem opgezet. Dit systeem is ingericht om berichtgevingen van de aangeleverde partijen te kunnen communiceren en opleveren.

Uitdagingen

Eén van de uitdagingen binnen het project is de ICT. Het is van belang dat alle programma’s goed werken en up-to-date zijn, zodat de continuïteit van het project gewaarborgd blijft.

onze kennis uw groei

REEF-deelt-kennis

De specialist heeft zich van beginnend projectmedewerker tot ervaren projectmedewerker ontwikkeld. REEF heeft daarbij Jorg en Kragten ondersteund op verschillende vlakken, met diverse trainingen zoals ArcGIS, de REEF LEAN-training. Daarnaast ook webinars, waaronder het REEF webinar ‘Op weg naar de Samenhangende Objectenregistratie’, die goed aansluit bij zijn huidige werkzaamheden. Ook heeft hij regelmatig gespard met twee andere projectspecialisten die werkzaam zijn bij Kragten.

Meer informatie over onze werkwijze

Professionals met ervaring

Onze professionals zijn continu in ontwikkeling. Ze doen in korte tijd veel kennis en ervaring op bij de meest uiteenlopende organisaties en projecten. Onze VTH-professionals kennen alle ins en outs op het gebied van Vergunningen, Toezicht, Basisregistraties, Management en/of Ruimtelijke Ordening & Planologie.

Bekijk onze professionals

Resultaat van het project

Op dit moment is het NWB vrijwel up-to-date, echter komen er elke maand enorm veel straten en wijzigingen bij waar rekening mee gehouden dient te worden. Eigenlijk is het project dus nooit volledig afgerond.

In de afgelopen drie jaar heeft de projectspecialist onder andere rotondes en busbanen ingetekend, huisnummermutaties verwerkt en controleert maandelijks de gedane wegmutaties door middel van steekproeven. Jorg is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de vaste steunpilaar binnen diverse projecten binnen Kragten.

Meer informatie

Vragen over deze case? Of benieuwd naar de oplossingen die REEF uw organisatie kan bieden? Neem contact op met Jeroen Bax.