Implementatie van integraal (samen)werken

Door de uitbreiding van de werkvoorraad, waardoor steeds meer werken via bestekken worden uitbesteed, heeft de Gemeente Eindhoven meer capaciteit nodig voor toezicht en controle.

Onze kennis Jouw groei

De wens van de Gemeente Eindhoven is om integraal te werken en de bestekken op dezelfde wijze te laten lopen. Verantwoordelijkheden moeten duidelijk zijn en een hogere capaciteit personeel is essentieel. Dit is alleen mogelijk met vakbekwaam personeel met voldoende ervaring in het vakgebied. Gekwalificeerde medewerkers, die kennis en kunde in huis hebben om projecten te begeleiden, zijn hiervoor nodig. Binnen de organisatie is deze moeilijk te vinden. De expertise van Jan Smits, ervaren directievoerder, is ingezet om de gehele uitvoering van het project te begeleiden. Hij houdt controle op de in uitvoering zijnde projecten in het openbaar groen.

Werkzaamheden projectspecialist

De focus van Jan is voornamelijk gericht op het verzorgen van de dagelijkse directievoering voor het integraal beheer. Vier Integrale onderhoudsbestekken met diverse aannemers vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Daarmee is hij contractaanspreekpunt voor de aannemer. ‘’Ik bewaak dat de aannemer zijn of haar werkzaamheden volgens het contract uitvoert en correct factureert. Afwijkende situaties leg ik schriftelijk vast. Daarnaast bereid ik bouwvergaderingen voor en zorg ik voor de verslaglegging.’’, aldus Jan. Hiernaast heeft Jan de volgende concrete werkzaamheden uitgevoerd:

 • Hij heeft een traject ingezet om de directievoering als team te laten werken en een samenwerking tot stand te brengen tussen de opdrachtgever en aannemer;
 • Organiseren van teambuilding-activiteiten met een externe adviseur, met als doel om onderling meer begrip te creëren. Dit binnen het huidige team directievoering.

Uitdagingen

De verantwoordelijkheid om het gemeenschapsgeld te onderhouden, zorgde voor uitdagingen. Loopt de voortgang van het project in lijn met de planning en wordt het beschikbare budget niet overschreden? Het is in dit geval belangrijk om dit op een manier te doen zodat voor bewoners het maximale resultaat zichtbaar wordt: een buitenruimte die voldoet aan de wensen van de gemeente en inwoners. ‘’Probeer er samen met de andere stakeholders, betrokken afdelingen en politiek één doel van te maken, om zodoende het maximale resultaat te behalen. Dit gebeurt door anderen persoonlijk verantwoordelijk te maken voor een deelproject, om de motivatie en uiteindelijk het resultaat te bevorderen.’’, aldus Jan.

Ontwikkelingen binnen het vak

Wij geloven dat resultaat begint bij het delen van kennis. ‘’REEF zorgt dat ik op de hoogte blijf door trainingen, workshops en kennisdocumenten aan te bieden. Deze kennis kan ik vervolgens achterlaten bij mijn opdrachtgevers en collega’s.’’, aldus Jan. Dit kunnen vaktechnische opleidingen zijn maar ook online leermodules omtrent samenwerken en leidinggeven. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied en breid daarmee jouw vakkennis uit.

Bekijk hier onze vakkennis

Resultaat van het project

Mede door de werkzaamheden van  Jan zijn verschillende vragen omgezet in projecten. Zo zijn de meldingen van inwoners over de slechte staat van het groen gebundeld. Door deze te bundelen en er een project met raming van te maken, worden de kosten zichtbaar en kan er concreet een voorstel intern worden gedaan ter renovatie en verbetering van het groen. Bij honorering worden in één klap veel klachten weggenomen en de organisatie ontlast. Deze projecten zorgen dat de Eindhovense buitenruimte er onderhouden bij ligt. ‘’Dit heeft geleid tot tevreden burgers. Dit is meetbaar door het aantal klachten, over een bepaald onderwerp in een bepaalde wijk, te vergelijken met het verleden. Doordat ik geïnvesteerd heb in de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, neemt het verantwoordelijkheidsgevoel toe en is men betrokken. Dit is terug te zien in het eindproduct. Ik merk dat hierdoor projecten vaker binnen budget en tijd worden opgeleverd, met een beter resultaat. Daarnaast kan ook feedback gegeven worden binnen het team van de Gemeente en ook binnen de projectteams met de aannemers. Voor implementatie binnen de organisatie is gezorgd door presentaties binnen en buiten eigen team te doen. Hierin is uitgelegd wat het betekent om positief te zijn en vanuit deze instelling te werken. Alles moet gezegd kunnen worden en dat kan pas als er vertrouwen is.’’, aldus Jan.

Onze professional

Jan Smits

‘’Naast het behalen van een succesvol projectresultaat, geeft het mij energie om de samenwerking op te zoeken met collega’s en aannemers met hetzelfde doel. Op deze manier versterk je elkaar. Zo kan ik mijn vakkennis en ervaring overdragen en daarnaast nieuwe zaken leren. Zo blijkt dat door de werkwijze, toegepast bij dit project, het vertrouwen tussen Gemeente en aannemer groeit en de kwaliteit verbetert. Daarnaast worden zaken onderling bespreekbaar tussen collega’s. Dit heeft allemaal een positief effect op het resultaat van een project.''

Vergelijkbare vacatures en projecten

Bouwkundig projectleider

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 4500 - € 6000
Jij bent als als bouwkundig projectleider werkzaam in een uitdagende industriële omgeving.

Bouwkundig werkvoorbereider

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 3000 - € 4500
Als bouwkundig werkvoorbereider heb je een dynamische rol binnen het voorbereiden van bouwprojecten.

Bouwkundig inspecteur NEN 2767

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 3000 - € 4000
De verantwoordelijkheid ligt bij jou als het gaat over inspecteren van gebouwen volgens de NEN-2767 methodiek.

Junior adviseur vastgoed

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 2500 - € 3500
Jij zet jouw frisse blik als junior vastgoed adviseur in om een project binnen het vastgoed volgens plan te laten verlopen.

Bouwkundig projectleider aannemerij

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 3500 - € 5500
Wil jij invloed uitoefenen op de voorbereiding van grote utilitaire projecten?

Bouwkundig opzichter

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 3000 - € 4500
Jij zet als bouwkundig opzichter een veilige leefomgeving op de eerste plaats

Vastgoed adviseur / RVB BOEI

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 4000 - € 6000
Als vastgoed adviseur ligt de verantwoordelijkheid bij jou als het gaat om het adviseren over en inspecteren van vastgoed volgens de RVB-BOEI methodiek.

Junior bouwkundig projectmanager

 • Vacature
 • Voltijd
 • € 3500 - € 4500
Met jouw volgende stap garandeer jij het projectresultaat!

Meer informatie

Vragen over deze case? Of benieuwd naar de oplossingen die REEF uw organisatie kan bieden? Neem contact op met Sander Smits.