Hockey Geldrop

Als zij later groot zijn, blijven zij kennis delen

REEF is al jaren de trotse shirtsponsor van de jeugdteams van Hockey Geldrop. In een gesprek met de coaches en de spelers van het seizoen 2014-2015 laten we hen kennis delen over hockey, hun doelstellingen en uitdagingen voor het seizoen en over het delen van kennis.

door Erwin Eevers: foto's door L. Hoogers:

Hockey Geldrop JB1

Een ambitieuze aanvoerder
Jelmer is zeer duidelijk als hem gevraagd wordt wat het maximale resultaat is voor het hockeyseizoen in het voorjaar van 2015. Hij wil namelijk als aanvoerder van de JB1 het kampioenschap vieren! Coaches en aanvoerder JB1Dit grote doel moet volgens hem gepaard gaan met mooi hockeyspel. Volgens Jelmer is de kracht van dit team dat het een echte vriendenclub is. “Ook hebben we veel snelheid en lengte in ons team, waardoor we moeilijk te verslaan zijn.”

JB1: trainer/coach Koen, coach Jan en aanvoerder Jelmer (foto)

Enthousiaste coaches
Beide heren onderschrijven het doel ‘kampioen worden’ van Jelmer. Ze voegen er zelfs aan toe dat ze dit ongeslagen willen worden. Ondanks dat de JB1 een echt vriendenteam is, kan volgens Koen en Jan het samenspelen en de mentaliteit nog veel beter. “Dit is al een stuk verbeterd, maar we willen ervoor zorgen dat de individuele spelers zich ontwikkelen en nog meer als teamplayer gaan acteren.”

"We willen ervoor zorgen dat de individuele spelers zich ontwikkelen en nog meer als teamplayer gaan acteren"

De coaches proberen zelf het optimale rendement uit het team te halen, door ervoor te zorgen dat de spelers op posities staan waar zij het best tot hun recht komen. Maar om tot dit optimale rendement te komen, moet er natuurlijk hard worden gewerkt op het trainingsveld. Koen en Jan leggen hun enthousiasme in de trainingen en zorgen ervoor dat deze gevarieerd en uitdagend zijn voor de mannen van JB1.

 

Hockey Geldrop JC1

Een trainer/coachduo
“Kennis positief overdragen is belangrijk”, aldus de coaches van JC1. Ralph heeft trainerscursussen gevolgd. Aspecten die bij zijn kennisoverdracht veel naar voren komen, zijn het uittekenen en uitleggen van verschillende spelsituaties. Bij de wedstrijden coachen Ralph en Thomas “niet op de bal”, zoals ze zelf aangeven, REEF - Hockey Geldrop - JC1 - Coaches Ralph van Ierland, Thomas van Nielen en aanvoerder Brammaar de nadruk ligt op het coachen van spelers die even niet aan het spel deelnemen. “Communicatie binnen het veld is een belangrijk verbeterpunt voor ons team, daarnaast moeten we leren omgaan met teleurstellingen, wat meestal niet meevalt”, aldus coach Thomas.

JC1: Trainer/coach Ralph, coach Thomas en aanvoerder Bram (foto)

Hockey prestaties
Vanuit Hockey Geldrop, maar ook vanuit de coaches wordt er een bepaalde druk op de spelers van JC1 gelegd. Prestaties worden gelinkt aan het hockey. Coach Thomas: “hoofdsponsor REEF heeft ook een belangrijk aandeel in deze link, middels onder andere onze professionele trainingspakken en tenues waar de naam op prijkt.”

"Kennis positief overdragen is belangrijk"

Het doel ‘kampioen worden’, lijkt er voor dit seizoen niet meer in te zitten door de nederlaag in de laatste wedstrijd. Dit grijpt de jongens dan ook erg aan. Maar zoals Thomas al benadrukte moet het team leren omgaan met teleurstellingen, hoe moeilijk dat soms ook is.

Aanvoerder Bram
"Het kampioenschap is uit zicht, maar we willen nu in ieder geval nog proberen tweede te worden dit seizoen,” aldus de strijdbare aanvoerder van JC1. De teleurstelling van de nederlaag in de belangrijke wedstrijd om het kampioenschap van vorige week is nog wel aanwezig. Deze teleurstelling moet echter snel plaats maken voor motivatie in de strijd om plek twee. Het team heeft erin ieder geval genoeg sterke punten voor volgens Bram: “We kennen elkaar al lang, we spelen al lang samen en daarom denk ik dat wij elkaar beter kunnen vinden en begrijpen in het veld dan onze tegenstanders.” 

Teamfoto JC1       

Hockey Geldrop teamfoto JC1    

                                   

Hockey Geldrop JD1

Een sterke verdediger
Voor de JD1 is het bereiken van een tweede plaats het doel dit seizoen. “Als team zijn wij goed in het druk zetten op de tegenstander, ook staat onze verdediging meestal wel goed.” Zo geeft verdediger Tijme aan.Toch ziet hij nog voldoende verbeterpunten voor zijn team: “Buiten het veld moeten we meer met elkaar omgaan en op trainingen zou het goed zijn als we niet steeds met dezelfde ploeggenoot de warming-up doen.”

Dat de teambuilding goed kan zijn, bleek wel uit een wedstrijd van het vorige seizoen. Tegen Venray wisten Tijme en zijn ploeggenoten een 1-5 achterstand nog om te buigen tot een 6-5 overwinning!

"Als team zijn wij goed in het druk zetten op de tegenstander"

REEF - Hockey Geldrop - JD1 coaches: Laurens Jansen, Thomas Bos en speler Tijme

JD1: Trainers/coaches Laurens, Thomas en speler Tijme (foto)

 Trainers Laurens en Thomas
Laurens en Thomas leggen de lat voor dit seizoen iets minder hoog met een plek in de top 3. Dit heeft er mee te maken dat het voor de jongens pas het tweede seizoen is dat ze op een groot veld spelen. “Voor onze spelers is het vooral wennen, in het eerste seizoen (in het najaar van 2014) hebben we de vaste patronen er proberen in te krijgen: het druk zetten, het verzorgen van de opbouw en de veldbezetting.

"We mikken op een plek in de top drie"

In dit tweede seizoen zijn we dit meer gaan specialiseren, zo zie je dat de jongens elkaar makkelijker vinden in het veld en ze weten hoe het spelletje op groot veld werkt,” aldus Laurens die toch ook kritisch blijft. “We zijn nog niet echt een team, de jongens moeten meer naar elkaar gaan toetrekken, ondanks de leeftijdsverschillen. Voor ons als coaches maakt dit het moeilijk om er een echt team van te smeden, hierin willen we dit seizoen nog stappen maken.” Het behalen van goede resultaten dit seizoen zal hier ongetwijfeld in gaan helpen.

REEF wenst de JB1, JC1 en de JD1 heel veel succes met het behalen van hun doelstellingen!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.