Voorzitter Hockey Geldrop deelt kennis

REEF is al jaren de trotse shirtsponsor van de jeugdteams van Hockey Geldrop. In een gesprek met de voorzitter laten we haar kennis delen over de ontwikkeling van talent en de uitdagingen over het delen van kennis.

door Erwin Eevers:

Hockey Geldrop heeft net als REEF de ambitie om talent te ontwikkelen. Voorzitter Conny Staudt-Bos wil dat de ontwikkeling op een zo’n vroeg mogelijke leeftijd van start gaat: “Dat is de reden dat we dit jaar bij onze vereniging gestart zijn met de pilot ‘Funkey hockey’, met als doel: de 4- en 5-jarige kinderen op een leuke manier kennis laten maken met beweging en activiteit. Vervolgens stromen deze kinderen door naar onze bengelbende en daarna onze hockeyschool, waar ze kennis maken met de basisbeginselen van het spelletje hockey.”

voorzitter Conny Staudt-Bos (foto):Conny Staudt-Bos, voorzitter Hockey Geldorp

"Wij als club zijn erg blij dat REEF onze jeugdlijn sponsort en ons de mogelijkheden biedt om onze talenten zo optimaal mogelijk te ontwikkelen"

Vanaf 7-/8-jarige leeftijd worden grote stappen gemaakt in de ontwikkeling van talent bij de E-jeugd, aangezien deze kinderen naast de verschillende trainingsoefeningen voor het eerst in aanraking komen met het wedstrijdelement van de hockeysport. De hockeyclub benut deze ontwikkeling optimaal door een tweeledig voordeel te creëren, zo geeft mevrouw Staudt-Bos aan: “Spelers van zowel de jeugd- als de seniorenteams geven de trainingen zoveel mogelijk samen met ervaren trainers. Zo leren we onze spelers training geven, met als tweede voordeel dat de jonge spelers hier veel van kunnen leren.”

Maar de echte kracht van de ontwikkeling zit voornamelijk in de D-jeugd (10- t/m 12-jarige) en C-jeugd (12- t/m 14- jarige) volgens de voorzitter. “Onze visie is de jeugd zo breed mogelijk opleiden; de kinderen in deze teams worden bekend met selectiebeleid: zo is het eerste jeugdteam voor de beste spelers en dient het tweede team in de D- en C-jeugd als opleidingsteam.” Om de maximale kracht uit de ontwikkeling te halen, wordt er naast de kennis van eigen trainers gebruik gemaakt van professionele externe trainers voor bijvoorbeeld loop- en linietrainingen. De lijn van het ontwikkelen van talent en het professioneel trainen zet zich door in de hogere leeftijdscategorieën jeugdteams. 

Hockey Geldrop - jeugdteamBinnen de jeugd vindt er een natuurlijke doorloop van leeftijdsklassen plaats. De ontwikkeling en doorloop van de spelers wordt door Hockey Geldrop extra gestimuleerd door de kinderen na de winterstop mee te laten trainen met hogere jeugdteams en waar mogelijk ze mee te laten doen met de wedstrijden.

"Onze club heeft een flinke groei doorgemaakt, mede daarom hebben we als bestuur twee jaar geleden een proces in gang gezet om het delen van kennis te optimaliseren."

Voor REEF is het delen van kennis een van de belangrijkste voorwaarden voor succes. De voorzitter van hockeyclub Geldrop vindt dat dit ook voor haar club geldt. “Onze club heeft een flinke groei doorgemaakt, mede daarom hebben we als bestuur twee jaar geleden een proces in gang gezet om het delen van kennis te optimaliseren. Allereerst zijn we kennis gaan vergaren en documenteren om het vervolgens te gaan delen binnen de vereniging.” Deze verbetering is inmiddels op verschillende plaatsen zichtbaar. Zo worden trainingen van de jongste jeugd tot en met het eerste elftal breed uitgezet. In deze trainingen zit een bepaalde systematiek en opbouw. Dit alles is vastgelegd, opgeslagen en toegankelijk voor de jeugdtrainers. Verder wordt van de spelers van de B-jeugd verwacht dat ze de scheidsrechterscursus voltooien. De scheidsrechterscommissie begeleidt de jonge scheidsrechters bij wedstrijden.

Naast het delen van kennis is het belangrijk voor de hockeyclub om net als REEF het maximale uit de beschikbare expertise te halen. Middels bijeenkomsten en workshops wil Hockey Geldrop hier zo goed mogelijk invulling aan geven. Zo vinden er bijvoorbeeld workshops plaats voor trainers en coaches, waarbij externe specialisten hun kennis delen over de rol en verwachtingen van een trainer/coach.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.