Zoek Alle vacatures

WELL-gecertificeerd gebouw: focus op gezondheid van mensen

Door: REEF / 24 april 2019 / Installatietechniek

Energieneutraal bouwen wordt minder bijzonder. Steeds meer bedrijven zijn bezig met duurzaamheid en een prettige werkomgeving voor medewerkers. Bouwen volgens de WELL-standaard zorgt voor een gezond gebouw met een beter leefklimaat voor de gebruikers. Met als gevolg een hogere productiviteit en lager ziekteverzuim.

Betere prestaties door focus op welzijn

De gedachte achter een WELL-certificering is een prettige omgeving waarbij aandacht voor het welzijn van de gebouwgebruikers voorop staat. Deze omgeving komt direct ten goede aan de prestaties van de gebruikers. Bij een WELL-certificering wordt gekeken naar een aantal categorieën: lucht, water, licht, voeding, beweging, mentale gezondheid en comfort.

Bastiaan Beerens is bij Deerns adviseur Gezonde Gebouwen en een van de adviseurs die zich WELL-Accredited Professional mag noemen. Hij legt uit wat de WELL-certificering inhoudt: “WELL focust op de gezondheid van mensen met als doel gebouwen gezonder te maken en daardoor een beter leefklimaat voor de gebruikers te creëren, met als gevolg een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. Het is een performance-based systeem, hetgeen inhoudt dat bij certificering wordt gekeken naar de prestatie van het gebouw. Dat betekent in de bouwfase minder administratieve belasting dan bijvoorbeeld bij BREEAM. Simpel gezegd: bij BREEAM moeten betrokken partijen een complete documentatie leveren over de geplaatste installaties en bouwmaterialen. WELL volstaat met zogenaamde garantiebrieven. Pas op het moment dat er vragen zijn, wordt van de betrokken partijen, bijvoorbeeld de installateur of de leverancier van de gevelmaterialen, meer uitleg gevraagd. Daarmee voorkom je veel administratieve rompslomp. De duurzaamheid van het gebouw is afgedekt met BREEAM, de gezonde werkomgeving is vastgelegd met WELL.”

WELL-gecertificeerd gebouw

Het kantoorpand van Borghese Real Estate en Pleijsier Bouw in Nijkerk is één van de eerste WELL-gecertificeerde kantoren in Nederland. Zo bevat het nieuwe kantoorgebouw onder andere:

  • een elektrostatisch filter met ASPRA-technologie;
  • real-time monitoring van de luchtkwaliteit en de data wordt opgeslagen;
  • basisverlichting die schakelt op basis van aanwezigheidsdetectie en daglichttoetreding;
  • de mogelijkheid de temperatuur en verlichtingssterkte op eigen werkplek naar wens in te stellen, zelfs in het open kantoorgebied.
Pleijser bouw
Afb. 1 Het nieuwe kantoorgebouw van Pleijsier Bouw en Borghese Real Estate en Borghese Logistics op bedrijvenpark Arkerpoort in Nijkerk. Het ontwerp is van MIES Architecten in Ede
 

Benieuwd naar de overige duurzame en gezonde toepassingen van het gebouw en de materiaalkeuzes? Kom kennis delen en laat je inspireren tijdens de REEF-deelt-kennisbijeenkomst op 16 mei. Bastiaan Beerens en Rogier Crooijmans vertellen over de belangrijkste uitdagingen bij het ontwerpen en realiseren van duurzame en gezonde gebouwen. Ze zoomen hierbij in op één van de eerste Nederlandse project met een WELL-certificering. Lees meer over de bijeenkomst én schrijf uzelf direct in.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.