Zoek Alle vacatures

Vind een baan die bij je past met de sollicitatie journey

Door: REEF / 12 februari 2018 / Algemeen

Pre-sollicitatiefase: waar word je gelukkig van?

Zodra je gaat nadenken over een volgende stap in je carrière begint de sollicitatie journey. Dit is de pre-sollicitatiefase. Je vraagt jezelf af of je nog gelukkig bent in je huidige werk. Dat begint vaak met het analyseren van de punten die je belangrijk vindt in een baan. Wat zijn voor jou belangrijke beweegredenen om je te gaan oriënteren op de arbeidsmarkt? aar mijn idee zijn er vijf belangrijke beweegredenen om de tevredenheid van je baan te monitoren:

 • Functie die beter aansluit bij je wensen en ambities (20%)
 • Nieuwe werkomgeving die beter bij je past (20%)
 • Betere arbeidsvoorwaarden (20%)
 • Prettigere werk-privé balans (20%)
 • Grotere kans op baanzekerheid (20%)

Afhankelijk van de aspecten die je belangrijk vindt in je baan bepaal je of het tijd is voor een nieuwe baan, intern of extern. Als stelregel wordt vaak de 60-40% regel aangehouden. Dus als je ontevreden bent over drie van de vijf bovenstaande punten dan is het tijd om te gaan solliciteren!

Sollicitatiefase: tijd voor een nieuwe stap?

Als je besluit om te solliciteren, heb je een up-to-date LinkedIn profiel, CV en motivatiebrief nodig. Hierbij enkele tips om je goed voor te bereiden om te gaan solliciteren op de arbeidsmarkt:

 • Zorg ervoor dat je CV a-chronologische geschreven is. De meest recente werkervaring staat bovenaan.
 • Je CV en LinkedIn profiel zijn up-to-date waarin je kort en krachtig je werkzaamheden beschrijft per werkgever. Wees daarin eerlijk en transparant.
 • Beperk je CV tot maximaal 2 A4-tjes inclusief NAW-gegevens en bundel zo nodig functies die tot een lang verleden horen.
 • Benoem in je motivatiebrief waarom je solliciteert voor de functie. Maak geen samenvatting van je CV. Het gaat om jouw motivatie en het hoeft geen opsomming van je werkgevers te zijn.
 • Geef in je motivatiebrief aan wat jou onderscheid ten opzichte van andere kandidaten en vermeld je competenties met SMART praktijkvoorbeelden (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden).
Zorg voor een professionele foto voor op je CV en LinkedIn profiel. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat je profiel hierdoor 21x vaker wordt bekeken.

Maak je LinkedIn profiel up-to-date!

Je bent nu klaar voor de arbeidsmarkt en gaat actief op zoek naar vacatures. Om goed vindbaar te zijn op LinkedIn is het raadzaam om in je titel aan te geven naar welke functie je op zoek bent. Indien je wilt voorkomen dat je werkgever door heeft dat je aan het solliciteren bent, zet dan het vinkje van LinkedIn aan waarin je aangeeft dat je open staat voor nieuwe uitdagingen. Ga naar instellingen en privacy > privacy > werk zoeken (zie onderstaande afbeelding). Klik op “ja” indien je recruiters wilt laten weten dat je beschikbaar bent voor carrièrekansen.

Wanneer recruiters searchen naar jouw profiel zien ze naar welke vacatures je op zoek bent. Wil je vaker benaderd worden door recruiters? Zorg dan dat je zo specifiek mogelijk bent in je carrière wensen. Een recruiter zoekt vaak op functietitel, locatie en beschikbaarheid. Als deze overeenkomt met jouw werkervaring en wensen wordt je eerder gevonden. Dit is wat recruiters dan bijvoorbeeld zien op jouw profiel indien je hebt aangegeven dat je open staat voor nieuwe uitdagingen:

Wees goed voorbereid op je sollicitatiegesprek

Het is woensdagochtend en je ontvangt een InMail van een recruiter met de vraag of je open staat voor een nieuwe uitdaging omdat er vacatures beschikbaar zijn. Wat doe je? Reageren? Of bedanken voor de interesse en ga je er verder niet op in? Mijn advies is om altijd te reageren omdat je daardoor de deuren open houdt voor de toekomst.

Indien je besluit om op sollicitatiegesprek te gaan, begint het sollicitatieproces. Bereid je goed voor door research te doen naar je gesprekspartner en de dienstverlening van de organisatie. Bekijk de missie en visie van de organisatie en verdiep je in de vacature. Neem altijd je CV en motivatiebrief mee zodat je goed voorbereid bent en overzicht houdt met betrekking tot je werkervaring. Bekijk voorafgaand van het sollicitatiegesprek het LinkedIn profiel van je gesprekspartner, zodat je weet met wie je het gesprek hebt.

Het sollicitatiegesprek kun je goed voorbereiden door voor jezelf na te gaan wat je kwaliteiten en valkuilen zijn en wat jouw onderscheidend maakt. Je kunt dit oefenen met iemand uit je omgeving door concrete praktijkvoorbeelden op een rijtje te zetten die STAR zijn geformuleerd:

 • Wat was de Situatie (S)?
 • Wat waren je Taken (T)?
 • Wat heb je concreet gezegd of gedaan (A)?
 • Wat was het Resultaat (R)?

Door sterke praktijkvoorbeelden uit je loopbaan te formuleren komen je kwaliteiten duidelijk naar voren. Bovendien ben je op deze manier kort en krachtig in je antwoorden zodat je gesprekspartner een goed beeld heeft van jou als persoon.

Welke sollicitatievragen kun je verwachten?

Als je op gesprek gaat zijn er in het algemeen een aantal vragen die vaak gesteld worden. Je kunt je hierop voorbereiden door van tevoren antwoorden te bedenken die voor jou van toepassing zijn. Bijvoorbeeld:

 • Wat staat niet op je LinkedIn profiel? Bijv. hobby’s, prestaties, nevenactiviteiten.
 •  Waar ben je het meeste trots op in je carrière?
 • Wat is de belangrijkste factor van je succes?
 • Hoe zou jij jezelf omschrijven in één woord?
 • Wat wil jij voor anderen betekenen?

Post-sollicitatiefase: wat is de juiste keuze?

Nu de gesprekken gevoerd zijn is het afwachten. Wat voor gevoel had je er zelf bij? Wees je ervan bewust dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van een baan. Zeker nu de arbeidsmarkt aantrekt. Heb je een aanbod ontvangen? Ga voor jezelf na wat je belangrijk vindt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden en ga hierover in onderhandeling.

Om succesvol te onderhandelen is een zelfverzekerde houding van belang omdat je daarmee de indruk geeft dat je dit een belangrijk onderwerp vindt en je het salaris waard bent. Bekijk het altijd vanuit je eigen situatie en onderzoek wat de gemiddelde marktwaarde is van de functie. Op Loonwijzer.nl kun je salarissen vergelijken binnen je vakgebied. Zorg er bovendien voor dat je sterke argumenten hebt waarom je vindt dat het salaris past bij jouw opleiding en werkervaring.

Daarom REEF!

Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar kandidaten die op projectbasis willen werken omdat er steeds meer tijdelijke vraagstukken ontstaan. Dat is exact wat REEF doet! Je gaat werken voor opdrachtgevers op projectbasis. Voor kandidaten een ideale kans om werkervaring op te doen bij verschillende opdrachtgevers en coaching te krijgen van ervaren projectmanagers. Hierdoor heb je te maken met korte lijnen en training on the job.

Binnen REEF zien we dat projectspecialisten hierdoor sneller carrière maken omdat ze breder inzetbaar zijn en in staat zijn om snel te schakelen in een nieuwe werkomgeving. Daarnaast bieden we trainingen aan waardoor je kennis binnen je vakgebied en je competenties up-to-date blijven. Ben jij na het lezen van dit artikel klaar voor een vervolgstap in je carrière? REEF zoekt projectspecialisten en een recruiter om het team te versterken! Heb jij interesse in een nieuwe baan? Neem dan contact op met Michelle Bonten via m.bonten@reef.nl of bel 06 – 11393353

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.