Zoek Alle vacatures

Verduurzaming bij woningcorporaties: in 2020 moeten alle woningen gemiddeld energielabel B hebben

Door: REEF / 27 februari 2019 / Bouw en infra

REEF-projectspecialist Teun van den Heuvel is energieprestatie-adviseur woningen (EPA-W) en stelt energielabels en energie-indexen voor woningen op. Hij voert een verduurzamingsproject uit bij HERE Bouwadvies. Voor woningbouwcorporaties en particuliere verhuurders draagt hij bij aan energetische verbeterplannen.

Vanaf 2020: alle woningcorporaties hebben energielabel B of beter

Alle woningen moeten energiezuiniger worden. Dat is Rijksbeleid. Energiebesparing en duurzaamheid staan hoog op de agenda van woningcorporaties. Voor corporaties geldt dat alle woningen in 2020 gemiddeld op energielabel B moeten zijn vastgesteld. Teun zorgt ervoor dat subsidie wordt aangevraagd via STEP (Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector) of de opvolger in 2019, de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming (RVV Verduurzaming). Met 

subsidiegelden of vermindering verhuurderheffing wordt het voor de woningcorporatie makkelijker om aan de nieuwe wetgeving van verduurzaming te gaan voldoen. Wanneer de woningen verduurzaamd verbouwd zijn worden de woningen voorzien van een nieuw energielabel.

Een verduurzaamd en groener Eindhoven

‘’Als energie-inspecteur ben ik verantwoordelijk voor een goedlopende en snelle afhandeling van de energetische opdrachten. Zo voer ik zelfstandig inspecties en inventarisaties uit van woningen, verwerk ik de opgenomen data en breng ik advies uit over de stand van zaken. Mocht de opdrachtgever dit wensen, dan geef ik ook advies met betrekking tot energiebesparing. Daarnaast kunnen we de verduurzamingsmogelijkheden onderzoeken en een verbeterplan hiervoor maken.”  vertelt Teun.

Teun is trots dat hij mag deelnemen aan een verduurzamingsprojecten in de regio Eindhoven. “De meeste woningen zijn vaak voor, of net na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Voor aanvang van renovatie bezitten ze vaak een D-E label  en na renovatie een B- of zelfs een A-label, waarbij de laatste ons doel is, maar niet altijd te realiseren. Ik maak woningen in regio Eindhoven groener waardoor ik het gevoel heb dat ik van economisch belang ben en hiermee ook een steentje bijdraag aan de toekomst.”

Vanuit zijn vorige werkgebied en opleiding brengt hij ook veel kennis over makelen/taxeren en verhuren van woningen mee. Hierdoor verlopen ook de processen en contacten met de huurders zelf soepel. Een groot voordeel volgens Teun, want door goed naar huurders te luisteren én duidelijk te communiceren komt een verduurzamingsprogramma gemakkelijker tot stand.

Samenwerken met REEF -collega’s

“Bij de start van mijn project bij HERE Bouwadvies heb ik samengewerkt met de in 2018 genomineerde REEF-projectspecialist van het jaar: Remco de Booij. Door omstandigheden ontbrak de structuur bij het project. Remco heeft mij met zijn kennis en ervaring ondersteund bij het opstarten van mijn project en het aanbrengen van structuur. Het prettige aan werken bij REEF is dat je als projectspecialist zelfstandig aan je projecten werkt, maar mocht je ergens hulp bij nodig hebben, je altijd bij je REEF-collega’s terecht kan.”

REEF-carrièremanagement

Bij REEF heb je niet alleen je REEF-collega’s waar je altijd op terug kan vallen. Maar REEF biedt zijn specialisten ook REEF-carrièremanagement. Met REEF-carrièremanagement creëert REEF een stimulerende omgeving, die je in staat stelt jezelf te ontwikkelen zodat je je functie nog beter kunt uitvoeren. Dit onder andere door 120 online te volgen trainingen en de daarop aanvullende interactieve trainingen.

“Ik heb veel trainingen gevolgd die mij hebben geholpen om een completere projectspecialist te worden. Trainingen die mij echt zijn bijgebleven zijn de Asbesttraining, Maatwerkadvies en Weerstand achter de deur. In laatstgenoemde training leer je omgaan met complexe situaties die je kunt tegenkomen wanneer je een woninginspectie doet. Tijdens REEF-cursussen en meetings ontwikkel je niet alleen jezelf, maar wissel je ook van gedachte met je REEF-collega’s. Deze manier van kennis delen draagt er aan bij dat ik projecten tot een goed resultaat kan leiden en succesvol afrond.”

Transparantie en het delen van ervaring

Zijn kennis deelt Teun niet alleen met zijn REEF-collega’s maar ook met zijn directe collega’s op zijn project. “Voor het bevorderen van de transparantie en het delen van mijn ervaring en kennis kunnen de stukken die ik oplever geraadpleegd worden door de opdrachtgevers en mijn collega’s.  Daarnaast laat ik mijn collega’s in de zomer meelopen tijdens EPA-opnames en bespreek ik regelmatig de EPA- vraagstukken. Zo geef ik hen ook een beeld van wat komt kijken bij het vaststellen van een EPA-advies of label.”

Naast trainingen, cursussen en RVO-bijeenkomsten houdt Teun zijn kennis op peil door op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in zijn vakgebied en updates op te vragen bij softwarebedrijven die energetische registraties toepassen. Tevens heeft hij zijn eigen EPA-bibliotheek gemaakt met informatie op allerlei gebieden zoals woninginstallaties en isolaties. Teun zijn motto is dan ook “je bent nooit uitgeleerd”.

Ben jij net als Teun ook geïnteresseerd in een project bij REEF? Neem dan contact op met Sander Smits via telefoonnummer 040 29 46 888 of via s.smits@reef.nl

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.