Zoek Alle vacatures

Verborgen talenten

REEFident - verborgen talenten

Door Erik Kooij


Ondanks de recessie en het toenemen van de werkeloosheidcijfers is de ontwikkeling in de arbeidsmarkt al weer zorgelijk: er lijkt een tekort aan goed gekwalificeerd personeel te ontstaan. En deze tendens zal in volle hevigheid de komende jaren toenemen. De veroudering van het personeelsbestand, de verdere globalisering en de druk op de kenniseconomie zijn effecten die nu al zichtbaar zijn. Proactief handelen is een noodzaak voor bestuurders van organisaties, die de concurrentieslag om goed personeel
willen winnen en succes willen waarborgen.

Arbeidsmarktcommunicatie, hernieuwdeen op-timalisatie van arbeidsvoorwaarden zijn nodig, maar niet toereikend. Ik zie meer kansen in de ontwikkeling van het talent van huidige medewerkers. Talent Management leidt tot het beter benutten van de kracht van aanwezige capaciteit. Jarenlang proberen directies van organisaties en haar HRM-professionals, vorm te geven aan het begrip Talent Management. Slechts enkelen slagen erin om Talent Management handen en voeten te geven; dusdanig dat er sprake is van een managementproces dat talent van de organisatie spot, ontwikkelt, op de juiste plaats positioneert en weet te behouden. Hoe komt dit?

Bottlenecks in Talent Management


De grootste twee bottlenecks zijn de profilering van en het leidinggeven aan talent. Managers hebben vaak de neiging om de medewerkers te ‘kopiëren’ naar hun eigen maatstaven. Een controle-gerichte manager heeft het liefste een controle-gerichte medewerker om zich heen. Een medewerker die de drang heeft nieuwe paden te bewandelen, zal zich dan eerder geremd voelen dan gestimuleerd. En hoeveel managers zien hun best functionerende medewerker graag vertrekken naar een andere afdeling om zichzelf verder te ontplooien?

Ook zie ik talentprofielen die zo generiek en conformistisch zijn dat de gemiddelde medewerker zich hierin niet zal herkennen. Heeft u doorzettingsvermogen, initiatief en verdienvermogen hoog in het vaandel staan? Maak daar uw talentprofiel van, dat werkt! Ook voor oudere medewerkers die al lang bij u in dienst zijn.

Stappen naar Talent Management


- Organiseer een bijeenkomst met het senior
management, waarin het onderwerp uitgediept wordt en keuzes van profiel, HR proces en investeringen gemaakt worden.

- Ontwikkel en integreer processen en tools met bestaande HR- en managementsystemen.

- Maak het middenkader en de HR-afdeling vrij voor Talent Management-trainingen.

- Schrijf een strak geregisseerd communicatieplan.

- Organiseer Talent Review-bijeenkomsten.

- Communiceer analyses op uitkomsten.

- Zorg voor betrokkenheid van senior management bij talentontwikkeling.


Is uw interesse gewekt en herkent u zich in de noodzaak om talenten de komende jaren op de juiste wijze te laten ontplooien? Neem dan contact op met REEF voor het maken van een kennismakingsgesprek met onze specialist op het gebied van talentontwikkeling.
Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.