Zoek Alle vacatures

Veranderen voor de Omgevingswet: praktische aanpak naar een andere manier van werken

Door: REEF / 24 november 2019 / Personeel en organisatie

Overheden werken momenteel hard aan de veranderopgave die gaat over houding en gedrag dat hoort bij de Omgevingswet. Niemand weet nog hoe het precies zal gaan, werken en denken volgens de Omgevingswet. Wel is duidelijk dat de Omgevingswet stuurt op meer integraal samenwerken en participatie. Hoe pakt u zo’n complexe veranderopgave aan?

Succesvol veranderen
Veranderen is niet zo makkelijk; zo’n 70% van alle beoogde veranderingen mislukt, blijkt uit verschillende onderzoeken. Dat heeft te maken met de wijze waarop organisaties zijn gevormd. Ook al willen we (rationeel) graag veranderen, het grootste deel van organisaties zit vast in systemen: ingesleten patronen, procedures, regels en vastgeroeste cultuur. Dit vormt een uitdaging voor de nagestreefde verandering, waarin mensen zich anders gaan verhouden tot opgaven en initiatieven, ook daadwerkelijk anders gaan handelen.

Whitepaper Veranderen voor de Omgevingswet
Integraal samenwerken en participatie
De Omgevingswet is een ingewikkelde verandering, omdat nog niet helemaal duidelijk is hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien. Neem bijvoorbeeld integraal samenwerken, wat betekent dat nou precies? Hoe gebeurt dat binnen een organisatie? Welke ruimte is daarvoor en hoe vertaalt zich dat in functies en rollen? Werkenderwijs moeten overheden gaan ontdekken wat de nieuwe Omgevingswet van hen vraagt. Dit vraagt om een aanpak, met een open, onderzoekende houding, waarbij je continu ontwikkeld. Door uit te proberen, bij te stellen, opnieuw te proberen en te kijken wat werkt, wordt uiteindelijk een nieuwe manier van werken gevonden.

Dat betekent dat het zoeken is voor alle overheden hoe zij om moeten gaan met de implementatie van de nieuwe Omgevingswet. Dit geldt voor alle drie de onderdelen die onlosmakelijk zijn verbonden met de invoering van de nieuwe wet; het digitale stelsel (DSO), wet- en regelgeving en de houding- en gedragkant.

Veranderen voor de OmgevingswetBoek 'Veranderen voor de Omgevingswet'
REEF-projectspecialist Annemie van Loon zoomt in het boek ‘Veranderen voor de Omgevingswet’, dat zij samen met Sanne van Deursen heeft geschreven, in op het minst grijpbare en complexe onderdeel, namelijk de houding-, gedrag- en kennisontwikkeling.

In de whitepaper ‘Veranderen voor de Omgevingswet’ wordt ingegaan op:

  • Het proces en de vijf hoofdstappen;
  • Tips om het verandertraject tot een succes te maken;
  • Praktijkvoorbeelden.

Vul uw gegevens in onderstaand formulier in om de whitepaper te downloaden.

Vul uw gegevens in om de whitepaper 'Veranderen voor de Omgevingswet' te downloaden

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.