Zoek Alle vacatures

REEF-training autisme

Door: REEF / 01 april 2019 / Sociaal en juridisch

De  jeugdconsulenten en ambulant begeleiders, die werkzaam zijn als projectspecialist bij REEF, hebben regelmatig te maken met cliënten met autisme. Autisme kan het beste worden omschreven als een verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie. Om onze projectspecialisten handvatten te geven over de omgang in de praktijk, organiseerde we bij REEF een training over autisme. MEE Academie van de Meentgroep verzorgde deze training.

Hoe werkt het brein van iemand met autisme?
In het dagelijks leven komt veel informatie op ons af. Bij een brein zonder autisme is er een filter waarmee men informatie filtert. Dit zorgt voor rust in ons hoofd. Bij een persoon met autisme is de filter op een andere manier aanwezig waardoor alle informatie in één keer op je af komt.

Ruim 1% van de Nederlanders, ongeveer 200.000 mensen, heeft autisme. Tijdens de training werd onder andere duidelijk hoe het brein werkt van iemand met en iemand zonder autisme. Dit is in beeld gebracht door middel van Brain Blocks zoals op onderstaande afbeelding is te zien.

Brainblocks

 • Op het eerste plaatje is gevisualiseerd hoe het brein zonder autisme eruit ziet. Er worden verbindingen gelegd en bij een veranderende situatie legt het brein een nieuwe verbinding.
 • Bij iemand met autisme is het brein in keurige, nette strakke rijtjes ingedeeld en is het brein minder flexibel bij een veranderende situatie. Dit is te zien op het tweede plaatje.
 • Op het derde plaatje is te zien wat er gebeurd met het brein van iemand met autisme als er teveel informatie of prikkels opgenomen worden. Dit zorgt voor chaos en onrust in het brein.

Bron: https://brainblocks.com/wat-is-het/

Communicatie tips
Ondanks de voordelen van autisme ondervinden mensen met deze kwetsbaarheid vaak problemen op sociaal gebied. Onbegrip vanwege het gedrag, soms woedeaanvallen en moeite met relaties. Toch zijn er een aantal handvatten om hier mee om te gaan:

 • Vertel niet teveel informatie in één keer maar een voor een. Heb je een boodschappenlijstje? Zet dit dan op papier en houd het beperkt.
 • Kom je afspraken na. Iemand met autisme kan er niet zo goed tegen als zijn of haar planning wijzigt.
 • Wanneer je een gesprek hebt vertel dan duidelijk wat de agenda is voor de structuur en stuur van tevoren de vragen door die je wilt stellen.
 • Ben je ervan bewust dat iemand met autisme sneller geïrriteerd kan raken dus blijf rustig in deze situatie.
 • Wees duidelijk in je communicatie, maak het SMART. “Ik heb 3 werkzaamheden voor je, welke zou je graag willen doen” in plaats van “wat vind je leuk om te doen”.
 • Vermijd spreekwoorden of beeldspraak: “ik doe dit werk met hart en ziel” dit spreekwoord kan iemand met autisme letterlijk opvatten.
 • Geef complimenten zodat diegene meer zelfvertrouwen krijgt en zich daardoor op zijn of haar gemak voelt en zorg voor een omgeving met weinig prikkels.

Autisme inzetten als talent
Naast de beperkingen van autisme zijn er ook voordelen welke ingezet kunnen worden als talent. Zo zijn mensen met autisme:

 • Eerlijk en betrouwbaar: Afspraken en beloftes worden nagekomen.
 • Creatief. Dit staat vaak hoog in het vaandel bij mensen met autisme. Ze kunnen vaak mooie verhalen schrijven, schilderen of goed piano spelen.
 • Leergierig: sommige zijn zelfs wandelende encyclopedieën met oog voor detail. Dit is erg handig bij onderzoeksbanen of banen waarin veel kennis nodig is zoals bij technische bedrijven.
 • Ook oog voor detail is een van de kenmerkende eigenschappen. Zeer werken zeer nauwkeurig.
 • Hoog gevoeligheid doordat ze prikkels moeilijk kunnen filteren. Ze krijgen alle informatie binnen waardoor ze meer aanvoelen dan andere mensen en vangen eerder signalen op.
 • Visueel geheugen: Mensen met autisme kunnen zich vaak dingen herinneren die een ander allang is vergeten. Zij slaan beelden goed op doordat ze een sterk visueel geheugen hebben.

We hebben onze REEF-projectspecialisten tijdens deze training voorzien van deze handvatten en ze meer inzicht kunnen bieden. Deze opgedane kennis kunnen zij direct in de praktijk toepassen! Wil je weten wat REEF nog meer voor jou als jeugdconsulent kan betekenen? Neem dan contact op met Michelle Bonten, talentscout sociaal en juridisch, via m.bonten@reef.nl.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.