Zoek Alle vacatures

Nieuwe machinerichtlijn

Sinds 29 december 2009 is de nieuwe Machinerichtlijn 2006/42/EG van kracht. Tijdens de REEF-deelt-kennisbijeenkomst werd ingegaan op de voornaamste wijzigingen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de risicobeoordeling, niet-zelfstandigwerkende machines en technische documentatie? Tevens werd de nieuwe norm EN ISO 13849-1 (Veiligheid van machines - Onderdelen van besturingssystemen met een veiligheidsfunctie - Deel 1: Algemene ontwerpbeginselen) behandeld.

De avond was specifiek voor specialisten die de Machinerichtlijn en de Richtlijn Arbeidsmiddelen al kennen, en wilden weten wat de consequenties zijn van de nieuwe Machinerichtlijn.

Onder meer met behulp van praktijkcases werd duidelijk gemaakt hoe door de toepassing van (geharmoniseerde) normen aan de essentiële eisen van de nieuwe Machinerichtlijn kan worden voldaan. Mede dankzij deze bijeenkomst weet men op welke punten de nieuwe Machinerichtlijn (2006/42/EG) is gewijzigd en wat de consequenties zijn voor de eigen organisatie.

De onderstaande onderwerpen werden behandeld: 
• Nieuwe machinerichtlijn 2006/46/EG en bijhorende veranderingen 
• Besturingstechnische veiligheid (EN 954-1 / ISO 13849-1) 
• Implementatie en uitvoering van de nieuwe machinerichtlijn met bijbehorende normen.

albert kivitsRonald Bolhuis
Projectspecialist bij REEF


Ronald heeft als CE-specialist voor REEF projecten uitgevoerd bij Océ en Schering-Plough en ging inhoudelijk in op de voornaamste wijzigingen bij deze nieuwe machinerichtlijn. Niet-zelfstandig werkende machines en technische documentatie kwamen aan bod, net als de nieuwe norm EN 954-1 / ISO 13849-1 inzake de besturingstechnische veiligheid.

 

Robert Romijn - Pilz NederlandRobert Romijn
Pilz Nederland

Na een korte onderbreking nam Robert Romijn van Pilz Nederland het woord. Pilz is een toonaangevend, innovatief bedrijf in de automatiseringstechniek. Als expert op het gebied van veiligheid van mens, machine en omgeving biedt Pilz wereldwijd klantgerichte oplossingen voor alle industriële branches. Robert ging dieper in op de implementatie en uitvoering van de nieuwe machinrichtlijn met de bijbehorende normen.
Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.