Zoek Alle vacatures

Milieutoezicht bij de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg / Bas van Venrooij

Door: REEF / 10 mei 2019 / VTH

REEF-projectspecialist Bas van Venrooij is verantwoordelijk voor het uitvoeren van milieucontroles bij industriële bedrijven voor de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg. Hij beoordeelt industriële bedrijven op het naleven van de geldende wet- en regelgeving.

Milieucontroles
Binnen het project bij de RUD Zuid-Limburg voert Bas een aantal controles uit per week. “Het proces begint bij het administratief voorbereiden van de controles. Je bestudeert het dossier van het desbetreffende bedrijf waar de controle uitgevoerd gaat worden. Ik bekijk welke milieuvoorschriften van toepassing zijn voor het bedrijf. Eveneens bekijk ik de resultaten van de controles die in het verleden zijn gedaan. Hoe is het naleefgedrag destijds geweest door de ondernemer? Op basis hiervan kan ik een beeld vormen van het bedrijf en onderwerpen waar ik eventueel extra aandacht aan dien te geven tijdens de controle.” Bas voert controles uit bij de zogeheten type B en C bedrijven die onder de Wet milieubeheer vallen. Type B bedrijven hebben een meldingsplicht, type C bedrijven zijn vergunningsplichtig. Denk bijvoorbeeld aan een tankstation met LPG.

Van toezichthouder agrarisch naar toezichthouder industrieel
Bas heeft veel ervaring opgedaan die hem helpt in zijn huidige project. “In mijn vorige baan heb ik gewerkt als toezichthouder agrarisch. Mijn werk bestond uit het toezien en handhaven van de correcte naleving van wet- en regelgeving op agrarisch gebied. Daarnaast ben ik een aantal jaren werkzaam geweest als beleidsmedewerker Veiligheid en Handhaving.” De overheidservaring die Bas meeneemt is van toegevoegde waarde voor de projecten die hij voor REEF uitvoert. Vandaag de dag is het namelijk moeilijk om ervaren milieutoezichthouders te vinden die brede ervaring hebben opgebouwd op het gebied van toezicht en handhaving.  

“REEF heeft mij de kans geboden weer uitdaging te vinden in mijn werk. Na 8,5 jaar dienstverband bij een gemeente in Midden-Limburg, vond ik het de hoogste tijd voor een andere werkomgeving. Het project bij de RUD Zuid-Limburg geeft mij weer de uitdaging en frisse kijk op mijn werk.”

Continu ontwikkelen
Bij REEF staat de ontwikkeling van kennis, vaardigheden en ervaring centraal. “REEF onderscheidt zich hierin ten opzichte van andere projectenbureaus. Ze waarderen de ervaring en de kennis die ik in huis heb en ze faciliteren de mogelijkheden om daadwerkelijk kennis uit te breiden binnen mijn eigen vakgebied.” REEF stelt projectspecialisten in staat zichzelf te ontwikkelen. Dankzij REEF-deelt-kennisbijeenkomsten, (online) trainingen en kennissessies ontwikkelen specialisten vaardigheden en verbreden zij hun kennisveld. “Ik kan gebruik maken van de kennis van mijn REEF-collega’s die net als ik werkzaam zijn als toezichthouder milieu”, aldus Bas.

Ben jij net als Bas toe aan een nieuwe uitdaging of een nieuwe werkomgeving? Neem dan contact op met Sandra de Volder, talentscout VTH, via 06 291 90 610 of s.devolder@reef.nl. Sandra vertelt je graag meer over de projecten en mogelijkheden bij REEF.   

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.