Zoek Alle vacatures

Ken je eigen schaduw

door Leon Schaepkens

Coaching vindt vaak plaats op het niveau van kennis & vaardigheden, gedrag en gevoelens en dit alles dan in relatie tot andere belangrijke personen in de werkomgeving. Het idee erachter is dat we denken controle te hebben over onszelf. Niets is echter minder waar. Om echt te kunnen groeien als mens is het nodig om je eigen schaduw te kennen.


Een voorbeeld. Manager X is iemand met visie, communiceert goed, is sociaal ingesteld en neemt graag de leiding in een groep. Op enig moment kijgt X in zijn ogen een onmogelijk te realiseren target opgelegd door de Raad van Bestuur. De stress neemt toe. X vlucht uit contact, gaat te hard werken, doet veel alleen en vertoont dominant gedrag. Zijn medewerkers herkennen hem niet meer. X krijgt klachten. Uitval dreigt. Wat is er aan de hand?


X heeft last van belangrijke anderen die "macht" over hem uitoefenen. Het geeft hem het gevoel dat hij niet waardevol is. Dit complex ligt opgesloten in zijn schaduw. De schaduw is het deel van jezelf dat je niet kent. Schrik niet, maar dit deel bepaalt 90 % van je gedrag. Dus het is een illusie te verSchaepkens, partner van REEFonderstellen dat je controle hebt over je eigen gedrag. Om als mens/manager/medewerker completer te worden en te kunnen functioneren, is het nodig om in een coachingstraject je schaduw te leren kennen en te integreren.  

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.