Zoek Alle vacatures

Jeugdconsulent Yvonne van Kruchten adviseert over passende jeugdhulp

Door: REEF / 22 april 2019 / Sociaal en juridisch

Yvonne van KruchtenREEF-projectspecialist Yvonne van Kruchten heeft 24 jaar ervaring binnen Jeugdzorg en is werkzaam als jeugdconsulent bij de gemeente. Yvonne adviseert gezinnen over passende jeugdhulp. Ze vindt het belangrijk om te werken vanuit de cliënt: ze verdiept zich in de hulpvraag en probeert te achterhalen waar de behoefte ligt. Met een onafhankelijke blik bepaalt zij of er hulpverlening nodig is en welke.

Ingrijpen bij crisissituaties

“Als jeugdconsulent ga ik zelfstandig naar gezinnen toe en grijp ik in bij crisissituaties. Er kan bijvoorbeeld agressie plaatsvinden binnen een gezin waarin ik de situatie dien te kalmeren. Mijn werkzaamheden variëren van het regelen van een assertiviteitstraining tot een gedwongen opname in een jeugdzorginstelling. Het komt ook voor dat cliënten het niet eens zijn met de hulpverlening waarbij ik duidelijk moet verwoorden waarom ik betrokken ben en bepaalde hulp adviseer. Ik kan snel vertrouwen creëren bij cliënten waardoor ze eerder bereid zijn mijn advies aan te nemen. In sommige situaties is ook een zakelijke houding vereist, omdat ik ook beschikkingen (kortgeding) opleg indien de hulpvraag daarom vraagt. Denk hierbij aan echtscheidingen waarbij de situatie uit de hand loopt”, aldus Yvonne.

Een persoonlijke aanpak zorgt voor passende oplossingen

Door haar ervaring heeft Yvonne geleerd hoe ze snel duidelijkheid kan krijgen over de hulpvraag. “Door de juiste vragen te stellen en kritisch te kijken naar de behoefte weet ik het gezin in korte tijd te voorzien van de juiste hulpverlening. Ik bekijk de hulpvraag altijd vanuit de cliënt. Daarnaast attendeer ik cliënten erop waar ze bepaalde antwoorden op vragen kunnen vinden als ik merk dat een cliënt moeite heeft met bepaalde regelgeving”, aldus Yvonne.

Haar bevlogenheid zorgt ervoor dat ze met passie over haar vak praat. De hulpverlening zit in haar genen. “Ik ben trots dat ik vanuit mijn rol als jeugdconsulent mensen advies geef over de juiste hulpverlening.  Ik ga op zoek naar een passende oplossing zodat ik een gezin kan helpen om uit een vervelende situatie te komen. Soms zorgt het stellen van kritische vragen er al voor dat cliënten zelf met een oplossing komen. Hierdoor haal ik ontzettend veel voldoening uit mijn werk.”

Ontwikkelingen in de jeugdzorg: agressie en multiprobleem gezinnen

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van jeugdzorg, mede doordat de zorg nu geregeld wordt door de gemeentes. De zorg moet zo goedkoop en zo snel mogelijk geboden worden, met als gevolg dat er hoge werkdruk ontstaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. “Er zijn steeds meer multiprobleem gezinnen, dit maakt dat er andere zorg nodig is. Daarnaast zijn mensen mondiger geworden en is de hoeveelheid geweld afgelopen jaren toegenomen. Ik mis soms de normen en waarden die wij vroeger naar elkaar hadden, mensen behandelen elkaar met steeds minder respect”.

Yvonne vindt het belangrijk om kritisch te blijven bij een beoordeling en een juiste inschatting te maken over de benodigde hulpverlening. Daarbij vindt ze het belangrijk betrokken te blijven bij cliënten. “Ondanks de toenemende werkdruk vind ik het erg belangrijk om tussendoor even te bellen hoe het met de cliënt gaat, op deze manier kan ik mijn kwaliteit waarborgen”.

Ook de gemeente waar Yvonne werkzaam is, zoekt naar oplossingen om ondanks de toenemende werkdruk de kwaliteit te kunnen waarborgen. Voorheen werkten jeugdconsulenten samen aan een casus. De gemeente is nu overgestapt naar wijkgericht werken in multidisciplinaire teams. In deze teams worden krachten gebundeld en werken jeugdconsulenten samen met consulenten WMO en medewerkers participatie om overstijgend passende oplossingen te vinden en gerichte, kwalitatieve hulpverlening te bieden aan gezinnen.

REEF ondersteunt bij persoonlijke en zakelijke ontwikkeling

Yvonne kwam bij REEF terecht omdat ze overstijgend wilde gaan werken. REEF heeft haar de kans geboden om zich te ontwikkelen van ambulant hulpverlener naar jeugdconsulent.

Om te werken aan haar persoonlijke en zakelijke ontwikkeling maakt ze gebruik van de trainingen die worden aangeboden. Zo kan ze bijvoorbeeld in de trein op weg naar haar werk één van de 120 online-trainingen volgen. Bij REEF staat kwaliteit hoog in het vaandel. Om onze projectspecialisten up-to-date te houden is Yvonne ook in de gelegenheid om een training op het REEF-kantoor te volgen. Zo organiseerde REEF, in samenwerking met MEE, recent nog een 3-daagse autisme-training voor jeugdconsulenten. “Ik vind het erg fijn dat deze mogelijkheden worden aangeboden door REEF ter ondersteuning van mijn persoonlijke en zakelijke ontwikkeling”, aldus Yvonne.

Ben jij net als Yvonne geïnteresseerd in een project als jeugdconsulent bij REEF? Vind jij ook dat de kwaliteit voor jeugdhulp voorop staat? Neem dan contact op met Michelle Bonten, recruiter sociaal en juridisch, via m.bonten@reef.nl of 06-11393353.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.