Zoek Alle vacatures

Internationale technische professionals ook interessant voor het MKB

Door: REEF / 14 juni 2016 / Research and development

De vraag naar hoogopgeleid technisch personeel is groot vanwege de snelle technologische ontwikkelingen. Echter zijn hoogopgeleide technische professionals in Nederland schaars. Er is wel veel aanbod van internationale professionals. Deze internationale technici zijn lastiger inzetbaar bij bedrijven uit het MKB, omdat zij vaak (nog) geen ervaring hebben binnen hun organisatie met internationale arbeidskrachten. REEF heeft jarenlange ervaring met het inzetten van internationale specialisten op projecten bij diverse bedrijven in Nederland. Door middel van een speciaal programma zorgt REEF ervoor dat zij snel integreren in hun werk- en woonomgeving.

De technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat nu al wordt gesproken over een vierde industriële revolutie. Deze nieuwste industriële revolutie draait, na de stoommachine, massaproductie en informatietechnologie, om technologie die de wereld zowel maatschappelijk als economisch in een hoog tempo ingrijpend verandert, volgens het rapport ‘The Future of Jobs: Employment, Skills and Workforce Strategy for the Fourth Industrial Revolution’ (Davos, januari 2016) van het World Economic Forum.

Door de snelle technologische ontwikkelingen verandert ook de arbeidsmarkt. Er is veel vraag naar hoogopgeleid personeel. Echter zijn technici schaars en dus moeilijk te vinden. Dat merkt ook REEF-projectmanager research and development Sander van der Maat. “De vraag naar hoogopgeleid technisch personeel binnen in de automotive-sector is groot”, aldus Sander. “We hebben vele projecten voor hoogopgeleide technici, maar het aanbod is laag. Op de vacatures voor deze projecten reageren nauwelijks Nederlandse specialisten. Van de 10 sollicitanten die reageren, komen er 9 uit het buitenland.”

Grote multinationals spelen goed in op deze ontwikkeling in de arbeidsmarkt. Door het internationale karakter van deze organisaties kunnen de internationale technische professionals makkelijk aan de slag binnen deze organisaties. “In het midden- en kleinbedrijf is dat echter anders.” vertelt Sander. “De meeste bedrijven uit het MKB hebben (nog) geen ervaring binnen hun organisatie met internationale arbeidskrachten. Dat maakt het lastiger voor hen om internationale professionals op een project te zetten. De cultuurverschillen en de taalbarrière spelen hierin een grote rol. Wij ondersteunen onze opdrachtgevers uit het MKB bij het overwinnen van deze barrières, waardoor internationale professionals wel projecten bij hen kunnen uitvoeren.”

REEF heeft jarenlange ervaring met internationale professionals die projecten uitvoeren bij multinationals of bedrijven in het MKB. Tijdens die samenwerking bij de opdrachtgever op locatie delen de internationale projectspecialisten van REEF continu kennis. Zo verlaat hun kennis de organisatie van de opdrachtgever niet als de projectspecialist dat wel doet. Daarnaast neemt REEF de barrières, zoals de taal, het regelen van vergunningen en verblijf, weg. REEF heeft namelijk een programma speciaal voor mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit die er op gericht is om ze snel te laten integreren. Door zijn jarenlange ervaring heeft REEF de juiste contacten en kan deze zaken snel regelen. Zo is het ook voor bedrijven met het MKB interessant en mogelijk om internationale technische professionals op een project te zetten.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.