Zoek Alle vacatures

HR aan tafel bij de directie

27 juni jl. vond wederom een inspirerende REEF-deelt-kennisbijeenkomst plaats op de High-Tech Campus in Eindhoven. Voor de divisie Personeel en Organisatie werd de workshop “HR aan tafel bij de directie” verzorgd door FranklinCovey. Directeur Jan Kuipers en consultant Esther Lusse gaven de deelnemers inzicht in de mogelijkheden om als HR aan de directietafel aan te schuiven.


Een verslag van Marjolijn Thiessen

Jan Kuipers opende de avond met de prikkelende vraag: wat gaat de directie missen als HR er niet meer is? Het dwingt je als HR-professional na te denken over een aantal essentiële zaken. Namelijk, wat gaat er dan werkelijk mis in een organisatie? Of andersom beredeneerd, welke toegevoegde waarde heeft de HR-afdeling?

In antwoord op deze laatste vraag dient HR zich de volgende vragen te stellen:

 1. Wat is het belangrijkste doel dat mijn organisatie wil bereiken / wat is de strategische richting?
 2. Wat gaat het realiseren van dit doel opleveren?
 3. Wat maakt dat we dat doel 'niet vanzelf' gaan realiseren?
  • gedrag
  • systemen/processen
 4. Wat wordt of gaat anders voor wie (welke doelgroep)?
 5. Hoe kan HR bijdragen aan het dichten van het gat => hoe gaat HR bijdragen aan het realiseren van de doelen?

 
In feite komt het erop neer dat, alles wat je doet, een bijdrage dient te leveren aan de strategie van de organisatie. Is dit niet het geval dan is er sprake van HR-hobbywerk. Kortom, ben kritisch en blijf scherp naar je directie toe. Stel de juiste vragen en verwerf zo je positie aan de directietafel.

Zit je aan tafel, blijf ook dan alert op initiatieven vanuit de directie. Zeg niet direct ja, ga niet direct op zoek naar de oplossing, maar onderzoek allereerst de vraag of het probleem van de directie:

 • Wat is de “pain”: bewijs van het probleem én de schade van het probleem (€)
 • Wat is de “game”: bewijs van de oplossing én de impact van de oplossing (€)


Kort door de bocht komt het neer op: waarom…, hoezo … en nou en…. Hierop volgt de keuze voor het meest geschikte initiatief.

In het tweede deel van de workshop gaf Esther Lusse toelichting op haar eigen ervaringen hoe positie te verwerven én te behouden aan de directietafel. Een aantal basisbeginselen:
-    Zorg dat je vakkennis op orde is
-    Luister goed
-    Stel kritische vragen
-    Bouw een relatie op
-    Stem je gedrag af op je gesprekspartner

Kortom, we kijken terug op een inspirerende avond met een heldere boodschap voor iedere HR-professional die graag aanschuift bij de directie. Wilt u meer weten over dit onderwerp of in gesprek gaan met één van beide sprekers, neem dan contact op met Ingrid Oerlemans, senior projectmanager, via telefoonnummer 040 29 46 888 of per e-mail: i.oerlemans@reefbv.nl

Deelnemers aan de REEF-deelt-kennisbijeenkomst kunnen bij FranklinCovey deelnemen aan een open training met 15% korting. U kunt deze aanbieding gebruiken voor uzelf, maar ook voor iemand anders binnen uw organisatie.

Het overzicht is te vinden op: franklincovey.nl/nl/workshops/workshops-op-thema

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.