Zoek Alle vacatures

Gemeente Valkenswaard krijgt in hoger beroep gelijk inzake misbruik WOB dankzij REEF-projectspecialist

Door: REEF / 23 november 2015 / Sociaal en juridisch

REEF-projectspecialist Kees van Alphen ging namens gemeente Valkenswaard in hoger beroep tegen een eerdere uitspraak van de rechter over misbruik van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De Raad van State stelt het college van burgemeester en wethouders in het gelijk.

Sinds 2013 bestookte een vrouw de gemeente Valkenswaard met honderden wob-verzoeken. Via de WOB hebben burgers recht op een antwoord, hoe raar de vraag ook is. Dit antwoord moet binnen een wettelijke termijn bij de indiener zijn. Als dit niet lukt, kost dat de gemeente een dwangsom van 1260 euro.

Juridische adviesbureaus grijpen deze kans om mensen bij te staan die vanwege financiële overwegingen wob-verzoeken indienen. Eerder dit jaar werd de indienster in kwestie nog in het gelijk gesteld, maar REEF-projectspecialist Kees van Alphen ging namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard in hoger beroep tegen de uitspraak van rechtbank Oost-Brabant.

Uit talloze documenten en brieven bleek dat het juridisch adviesbureau - dat de indienster bijstaat - bijna identieke wob-verzoeken bij meerdere gemeenten in Nederland gedaan heeft. De Raad van State stelde de gemeente in het gelijk en maakte daarmee een einde aan dit lastige dossier.

De uitspraak van de Raad van State is te vinden op rechtspraak.nl

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.