Zoek Alle vacatures

De ins en outs van demotie en salarisverlaging

Door: Hilde Kanters, accountmanager REEF geeft raad

Op donderdag 14 november 2013 vond in hartje Eindhoven, op een inspirerende locatie IGLUU geheten, de REEF-deelt-kennisbijeenkomst plaats. De REEF divisies P&O, Recht en REEF geeft raad behandelden hierbij het actuele onderwerp “demotie en salarisverlaging” met daarop volgend een REEF HR Kennissessie. Namens REEF geeft raad waren Hilde Kanters, accountmanager en mr. Dennis van den Broek juridisch adviseur aanwezig.  

Het onderwerp ‘ins en outs van demotie en salarisverlaging’ werd behandeld door mr. Dennis van den Broek en mr. Kitty Kweens, voormalig werknemer bij REEF. Kitty is momenteel werkzaam bij MSD in de functie van HR adviseur en tevens arbeidsrechtjurist.

Salarisverlaging is door de crisis momenteel een hot-topic. Steeds meer werkgevers vragen werknemers om afstand te doen van een gedeelte van het salaris om  het hoofd boven water te kunnen houden. Wat zijn nu gangbare juridische constructies? Waar moet de werkgever rekening mee houden? Deze vragen kwamen allemaal aan bod tijdens de sessie.

Dat salarisverlaging volgens diverse methoden kan worden toegepast is niet algemeen bekend. Toch zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan een salarisverlaging ontstaan vanuit een functieverlaging maar ook wanneer de werknemer zelf een loonoffer wenst te doen. De diverse mogelijkheden werden door Kitty en Dennis uitvoerig besproken en toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden. Hierna bestond er de mogelijkheid om met elkaar te discussiëren over de verschillende behandelde onderwerpen.

Na een korte pauze was het tijd voor het tweede gedeelte: “de REEF HR kennissessie”. Een kennissessie is een periodiek terugkerende bijeenkomst waarbij juristen van REEF geeft raad actuele HR vragen vanuit opdrachtgevers en relaties beantwoorden tijdens een interactieve sessie. Deze presentatie werd gegeven door mr. Dennis van den Broek en mr. Dr. Marieke Suijs.

Marieke is werkzaam als projectspecialist van REEF als jurist arbeidsrecht en als HR adviseur bij de politie Zuid-Holland. Tijdens dit gedeelte van de bijeenkomst werden diverse, door de aanwezigen ingestuurde vraagstukken behandeld over de kwalitatieve reorganisatie en de te hanteren uitgangspunten bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Al met al een zeer geslaagde en informatieve avond. Uiteindelijk werd de bijeenkomst afgesloten met een gezellige netwerkborrel.                           

Dennis van den Broek

Dennis van den Broek
REEF geeft raad
www.reefgeeftraad.nl

   REEF geeft raad

 Klik hier om de presentatie te bekijken.

   Marieke Suijs                                                                                                       
Marieke Suijs
REEF
www.reefbv.nl

 

 

 Klik hier om de presentatie te bekijken. 

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.