Zoek Alle vacatures

Centrale Raad van Beroep doet uitspraken over de Wmo-wetgeving

Door: REEF / 18 mei 2016 / Sociaal en juridisch

Vandaag heeft de Centrale Raad van Beroep drie uitspraken gedaan die een precedent vormen voor de landelijke uitrol van Wmo-wetgeving. U kunt de volledige uitspraken teruglezen op www.rechtspraak.nl. Vanuit REEF delen we kennis op een pragmatische manier, daarom hebben wij de tekst vertaald naar de spelregels die in de uitspraak staan:

  1. Huishoudelijke hulp valt onder de Wmo 2015, gemeenten mogen niet zomaar daarop korten zonder duidelijke onderbouwing.
  2. De oude Wmo heeft doorwerking in de nieuwe Wmo: wanneer een cliënt in de oude Wmo een indicatie had, komt deze niet automatisch te vervallen wanneer de cliënt volgens de nieuwe Wmo niet geïndiceerd zou worden.
  3. De gemeente mag wel gebruik maken van standaardmodules (algemene voorziening), maar er moet wel onderzocht worden of deze standaardmodule voldoende is voor de hulpbehoefte. Anders moet er alsnog een maatwerktoepassing komen.
  4. Het onderzoek mag niet uitgaan van de financiële kaders en enkel overleg met gecontracteerde zorgaanbieders en cliëntenraden is onvoldoende.
  5. De Wmo-regeling is het uitgangspunt, de gemeente mag dus niet een algemene voorziening hebben die minder is dan het uitgangspunt van de Wmo 2015.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op o.a. sociaal bestuursrecht. Tegen de uitspraak kan niet in beroep gegaan worden. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Dan kunt u contact opnemen met REEF recht, zij brengen u graag in contact met de juridische professionals van REEF in het sociaal domein.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.