Zoek Alle vacatures

BIM is informatie en communicatie

Door: REEF / 20 februari 2014 / Bouw

Door: Bardo Knapen

Tijdens deze informele en nuttige bijeenkomst stond BIM, het Bouwwerk Informatie Model, centraal. U heeft tijdens deze avond de gelegenheid gehad om op interactieve wijze tot vernieuwing en optimalisatie te komen en gericht van collega’s werkzaam in uw vakgbied aangereikt te krijgen. De heer Ruud Kats, commercieel directeur van Stabiplan, deelde graag zijn kennis met u en wisselde ervaringen uit over het Bouwwerk Informatie Model (BIM).

Gespreksleider: Ruud Kats, commercieel directeur Stabiplan. 

Ruud Kats - Stabiplan - spreker REEF-deelt-kennisbijeenkomst 20 februariRuud Kats is sales director bij Stabiplan en heeft vanaf het begin bijgedragen aan de solide Europese marktpositie. Hij werkt met de top van de branche zoals Breman Installatiegroep, Unica, TBI, Cofely, UMCG, iob, Cegelec en Imtech. Ruud werkt met ruim 120 collega’s in een prettige en collegiale sfeer. Hij volgde MTS Elektrotechniek en ging vervolgens naar de Hogeschool van Amsterdam voor een business opleiding. Hij spreekt vanuit 23 jaar ervaring in ontwerpsoftware voor de installatietechniek. Zijn doel is stabiliteit in marktaandeel en concurrentiepositie van Stabiplan in de Benelux te realiseren. Hij is ook directeur van DeltaPi Systems BV, hiermee draagt hij ook bij aan samenwerking in de BIM-bouwkolom.

 

 

BIM informatie en communicatie

BIM: het proces om tot een ontwerp van een compleet bouwwerk te komen, inclusief alle gerelateerde informatie. Denk aan tekeningen, berekeningen, bestekken, materiaallijsten, planning. Maar BIM is inmiddels een paraplubegrip geworden, een kapstok waar veel meer onder valt.
Een belangrijk eindproduct van een BIM-proces is een gebouwmodel. Dat is een digitaal model in 3D van de aspecten bouwkunde, constructie en installaties. Hoewel het gebouwmodel één geheel is, betekent het niet automatisch dat alles in

stabiplan één database of bestand zit. Dankzij een gebouwmodel is goede coördinatie mogelijk; er is software om aanlopers (‘clashes’) te detecteren. De belofte van BIM is vermindering van faalkosten, omdat we eerst alles uitdenken met ‘virtueel bouwen’ en met alle bouwpartners afstemmen voordat de realisatie begint. BIM start met bewustwording: alert zijn op mogelijke verbeteringen op het gebied van communicatie en afstemming.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.