Zoek Alle vacatures

Bewustwording van de risico's - HSE / Marcel Karger

Door: REEF / 19 april 2019 / HSE

REEF-projectspecialist Marcel Karger is verantwoordelijk voor de veiligheid van de bouwplaatsmedewerkers bij de realisatie van een nieuwe hal – inclusief installaties – voor een nieuwe productielijn voor Sekisui S-Lec in Roermond. De werkzaamheden worden uitgevoerd door S-MAX, een combinatie van Heijmans en Engie.

Verhogen veiligheidsniveau

Bij de aanvang van het project was de bouw al in een vergevorderd stadium. De werkzaamheden vonden plaats zonder voldoende toezicht van een veiligheidskundige. Aan Marcel de taak om het veiligheidsniveau op te krikken. Hij ziet daarbij toe op een veilige uitvoering van de werkzaamheden. Indien er zich veiligheidstechnische problemen voordoen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden lost Marcel deze op een praktisch manier op. Hij stelt dan ook regelmatig een Taak Risico Analyse (TRA) op. Verder maakt Marcel toolboxen die gerelateerd zijn aan waarnemingen op de bouwplaats en presenteert deze aan alle medewerkers. Deze medewerkers worden daarbij actief gemotiveerd om ook hun input te geven tijdens de presentatie. Daarnaast helpt Marcel Heijmans bij het invoeren van een werkvergunningsysteem bij hun opdrachtgever.

Ervaring

Marcel heeft al de nodige ervaring opgebouwd, die hem helpt bij de uitvoering van zijn projecten. “In de afgelopen 5 jaar ben ik werkzaam geweest als veiligheidskundige bij de bouw van hal 5H bij ASML en als DCO op bouwprojecten op de Brightlands Campus in Geleen. Daarvoor werkte ik 18 jaar internationaal als stortbaas en uitvoerder bij Baggermaatschappij Koninklijke Boskalis Westminster. Hierbij ben ik in aardig wat landen over de hele wereld geweest en heb ik ook in de offshore gewerkt. Deze ervaring komt mij goed van pas bij het uitvoeren van mijn werkzaamheden. Ik los veiligheidskundige problemen hierdoor op een praktische manier op. Bovendien heb ik geleerd om te communiceren op een manier die de medewerkers aanspreekt.”, vertelt Marcel.

Veiligheid als levensstijl

“Mijn insteek is dat iedere medewerker ‘s avonds weer gezond naar huis gaat en op de langere termijn ook gezond blijft. Ik bereik dit door ervoor te zorgen dat medewerkers de veiligheidsregels niet moeten opvolgen, maar dat ze zich bewust worden van de risico’s en dat de regels er zijn voor hun eigen gezondheid. Achterliggend doel daarbij is dat de medewerkers, ook als ze op een project werken waar geen veiligheidskundige aanwezig is, zij de veiligheidsregels toch volgen.”

Risico

De tijdsdruk speelt een steeds grotere rol in de bouwsector. Waar we vroeger 2 jaar nodig hadden voor de uitvoering  van een project, in de huidige tijd moet dit binnen 1 jaar gerealiseerd worden. Dit in combinatie met de financiële druk die op de bouwprojecten ligt, creëert een situatie waarbij minder aandacht is voor de veiligheid.

Regels veranderen

“Ik kom regelmatig tegen dat medewerkers niet op de hoogte zijn van de wet, bijvoorbeeld met betrekking tot betonfijnstof. Sinds 2014 is het wettelijk geregeld dat medewerkers niet meer mogen worden blootgesteld aan betonfijnstof. Dit betekent dat bij boren een stofafzuiging verplicht is. Toch moet ik regelmatig constateren dat medewerkers met boormachines zonder afzuiging op pad worden gestuurd en over deze wet helemaal niets weten. Ik houd de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid nauwgezet in de gaten. Op internet, maar ook via vakliteratuur of het volgen van opleidingen.”

De REEF-familie

“Tijdens de uitvoering van een project kom ik weinig op het REEF-kantoor, maar het is opvallend hoe goed contact er onderhouden wordt. Hierdoor heb ik echt het gevoeld bij de REEF-familie te horen. De kennismakingsbijeenkomst is mij ook goed bevallen en ik ben zeker van plan – net als mijn REEF-collega’s – om mijn kennis actief te delen.”

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.